Lead ve Ritim Gitar Arasındaki Fark Nedir?

“Lead” gitar terimi, bir şarkıda çalınan notalar, riffler veya melodiler üzerinde daha çok dururken, ritim gitar akorlardan oluşur ve bir müzik parçasında ritmi sağlar.
Farklı iki gitariste hangisinin daha zor olduğunu sorarsanız aralarında bir kavga çıkabilir. Bir grup, lead gitar çalmak için daha fazla beceri gerektiğini düşünürken, diğer grup şiddetle karşı çıkacak ve iyi ritim gitar çalmak için özel bir yeteneğe ihtiyaç olduğunu iddia edecektir.
Ayrıca, “lead” veya “ritim” gitar nedir? İkisi arasındaki farkları ve hangisinin daha zor olduğunu öğrenmek isterseniz, okumaya devam edin!

Lead ve Ritim Gitarın Farkı

Lead ve ritim gitar arasındaki temel fark, leadin melodiye odaklanması ve ritmin, groove’a odaklanmasıdır. Lead gitarlar şarkının akor yapısını takip ederken, akorların tamamen çalındığı çok az durum vardır. Ritim gitar ise akor ilerlemelerini vurgular, ritim veya arpej atar.

Tapping, shredding, sweep veya slide gibi teknikler, ritim değil lider gitar çalmak için kullanılır.

Ritim gitar çalarken, notaların yerine akorlara ve vokalliğe daha fazla odaklanılır.

Lead ve ritim arasındaki bu açık farklara rağmen, birçok gitarist bu iki rol arasındaki çizgileri bulandırır. Farklı efekt pedalı kullanılarak, bir şarkıda her iki rol de üstlenilebilir.

Lead Gitar Nedir?

Lead gitar, genellikle gitar soloları yanı sıra bir şarkıdaki arpejler, geçişler, doldurmalar ve lick‘leri de kapsayan ‘solo’ gitar olarak da bilinir. Bir lead gitar genellikle bir ritim gitar tarafından desteklenir ve blues, caz, rock, metal, punk ve bazen hatta pop müzik gibi birçok farklı türde bulunabilir. Şarkıdaki lead gitar bazen riff şeklinde de olabilir ve şarkıyı hareket ettirebilir.

Bu çalma tekniğinin tam kökenini bulmak zor olsa da, solo gitarın ilk kez blues müziğinde çalındığına ve Muddy Waters, T-Bone Walker ve John Lee Hooker gibi müzisyenlere atfedildiğine genel olarak inanılmaktadır.

Ernest Tubb’un “Walking The Floor Over You” adlı şarkısı 1940 yılında piyasaya sürülmüş olup, gitar “solo”sunun yer aldığı en erken kayıtlardan biri olarak kabul edilmektedir.

Blues müzik evrimleşirken ve rock müziğe dallanırken, lead gitar çoğu müziğin önemli bir özelliği haline geldi. 60’larda Jimi Hendrix gibi müzisyenler veya 2022’deki John Frusciante gibi isimler tarafından olsun, lead gitar genellikle sadece ustalık göstermek için değil, bir şarkıya daha fazla derinlik ve duygu katmak için kullanılır.
Lead ayrıca caz müziğinin önemli bir parçasıdır. Müzisyen genellikle uzun solo bölümleri sırasında emprovizasyon yapmak için müzik teorisi hakkındaki kapsamlı bilgilerini kullanır. Caz müziğini sevip sevmemeniz fark etmeksizin, daha iyi bir lead gitarist olmak için bazı caz standartlarını çalışıp öğrenmek son derece faydalı olabilir. Bu, cazın sadece ölçeklerden değil, aynı zamanda harmonizasyondan, alışılmadık akor düzenlerinden ve tabii ki emprovizasyondan oluşan bir kombinasyon içermesinden kaynaklanır.

On Yıllar İçinde Lead Gitar Örnekleri

1950′ ler: ‘Johnny B Goode’ Chuck Berry

Bu şarkı bugün bildiğimiz rock’n’roll müziğinin temeli olarak kabul edilir. Solo sadece birkaç bar uzunluğunda olsa da, gitar lead gitarın mükemmel bir örneğidir.

1960’lar : ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’ The Rolling Stones

Keith Richards’in riffi, şarkının ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve aciliyet duygusunu veren itici güçtür. Şarkı 1965 yılında yayınlandı ve genellikle tüm zamanların en iyi şarkılarından biri olarak kabul edilir.

1970’ler : ‘Stairway To Heaven’ Led Zeppelin

Bu şarkı genellikle gitaristler için bir geçiş ritüeli olarak kabul edilir. Jimmy Page’in solosu, şarkının bir balladtan daha ağır, daha ‘rock’ etkili bir zirveye ulaşmasına yardımcı olmuştur.

1980’ler: ‘Beat It’ Michael Jackson

Eddie Van Halen tarafından icra edilen efsanevi bir soloya sahip olan bu Quincy Jones tarafından üretilen şarkı, pop şarkılarının arkasındaki itici güç olan lead gitarın önemli bir örneğidir.

1990’lar: ‘Smells Like Teen Spirit’ Nirvana

90’larda grunge ana akım müzik haline geldiğinde, Kurt Cobain’in gitar çalma tarzı glam rock döneminin tam tersiydi. Basitti, yüksekti ve etkiliydi.

2000’ler: ‘Seven Nation Army’ The White Stripes

Bu şarkıda ilginç olan şey, bas gitarın yerini fazlasıyla dolduran Jack White’ın gitarıdır. 2003 yılında yayınlandı.

2010’lar: ‘Pedestrian At Best’ Courtney Barnett

Şarkıda iki farklı gitar sesi duyulsa da, Courtney Barnett’ın öncülük ettiği kısım şarkının farklı bölümlerine geçiş yapılmasına yardımcı olan unsur.

2020’ler: ‘Daddy’s Home’ St. Vincent

Bu şarkı blues, psychedelic rock ve pop öğelerini bir araya getirir ve St.Vincent imzalı bir solo içerir.

Ritim Gitar Nedir?

Bir şarkıdaki ritim gitarın rolü iki yönlüdür. Akor yapıları ve ilerlemeleri aracılığıyla uyum ekler ve aynı zamanda bas ve davul gibi groove çalgılarıyla melodinin ritmik köprüsü olarak hareket eder.

Baskın elini kullanarak ritim çalarken diğer eliyle akor tutmak, en yaygın ritim gitar çalma türüdür, ancak arpejler ve hatta rifler içeren birçok ileri varyasyonu da vardır.

16.yüzyılda gitar müziğini göstermek için tablar ve akor sembolleri kullanılmıştır. Enstrümanın popülaritesi 17. yüzyılda arttı ve 19. yüzyılda Francisco Tárrega (1852-1909) gibi müzisyenler tarafından modern klasik gitar teknikleri geliştirildi.

Ritim gitarın böylece klasik müzikten geliştiği söylenmektedir.

Pop ve rock müzikte en yaygın olan 4/4 ölçü biçimine uygun olarak ritim gitar genellikle ölçü biçimini takip eder ve şarkının vuruşunun ‘2’ ve ‘4’ üncü vuruşlarını vurgular. Ritim ayrıca şarkının talebine göre majör veya minör akor ilerlemelerini izler.

Birçok kişi tarafından akustik gitar tercih edilse de, metal gibi daha ağır müzik türleri, ritim için riff veya power akorları çalmak için overdrive veya distortion efektli elektro gitar kullanır.

Caz müziğinde, banjonun popülerliği azaldıkça, ritim gitar yerini yavaşça aldı. Freddie Green gibi erken caz müzisyenleri, şarkıların groove’unu korumak için karmaşık akor ilerlemelerini vurmalı bir tarzda çaldılar.

Caz ile birlikte, ritim gitar 1930’ların ve 1940’ların popüler olan büyük orkestra müziğinde de önemliydi.

Ritim müziğine çok odaklanan başka bir tarz da, 1960’larda ortaya çıkan ve caz, soul, ritim ve blues’dan etkilenen funk’tır.

Ritim gitar, müziğin tarzı açısından ona özgü bir özellik kazandırır. Örneğin, reggae için ritim çalmak, funk gitar çalmak için kullanılan tekniklerden çok farklıdır.

Karmaşık ritimleri çalmak için, sadece müzik teorisi bilgisinde yetenekli olmak yeterli değildir, aynı zamanda farklı desenleri çalabilmek için güçlü bir dominant el gereklidir.

On Yıllar İçinde Ritim Gitar Örnekleri

1950’ler: ‘Bo Diddley’ Bo Diddley

Bu şarkıdaki ‘Bo Diddley Ritmi’, sonraki on yıllarda birçok rock’n’roll müzisyenine ilham verdi. Ritim gitarı, Afrika ritimleri ile karışık karmaşık bir akor ilerlemesi içerir.

1960’lar: ‘Papas Got A Brand New Bag’ James Brown

James Brown’un gitaristi Jimmy Nolen, bu şarkıda duyulan “tavuk çekiştirme” olarak bilinen yeni bir çalma tarzı geliştirdi. Bu, funk ritim gitarı için yeni bir çağ açtı.

1970’ler: ‘Second Hand News’ Fleetwood Mac

Bu şarkıdaki Lindsey Buckingham’ın gitar çalışı, o zamandan beri birçok şarkı yazarını etkileyen karmaşık ve hassas vuruş örneklerinin mükemmel bir örneğidir.

1980’ler: ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ U2

Bu şarkıda birçok gitar overdub’u olsa da ritim için kullanılan arpejler, diğer öğelerden dikkatimizi dağıtmadan şarkıya melodi ekliyor.

1990’lar: ‘Semi-Charmed Life’ Third Eye Blind

Stephan Jenkins’in ritim gitarı, rap’ten esinlenmiş sözlerin yer aldığı pop ve alternatif rock karışımı bu şarkıya ince ama etkili bir katman ekliyor.

2000’ler: ‘Wake Me Up When September Ends’ Green Day

Şarkı boyunca arpejler şeklinde ritmi koruyan akustik gitarın ardından, son nakarat ve çıkışta overdrive’lı bir gitarın güçlü akorları şarkıyı takip eder.

2010’lar: ‘Get Lucky’ Daft Punk

Elektronik müzik ikilisi, Nile Rodgers’ın imza ritim gitar çalma tarzını kullanarak, funk müziği yeni nesil dinleyiciler için geri getirdi.

2020’ler: ‘Kyoto’ Phoebe Bridgers

Phoebe Bridgers’ın ritim gitarı, 90’ların garaj ve indie rock müziğini anımsatıyor ve şarkıya melodik bir katman ekliyor.

Zorluk Seviyeleri: Lead vs Ritim

Gitar çalmaya ilk başladığımızda, akorları çalmayı öğrenirken daha çok ritim gitara yönelme eğiliminde oluruz. Bu, 3 veya 4 akorlu şarkıları yavaş yavaş çalmaya başlayabileceğimiz için geçerlidir. Solo çalmak, baskın olmayan elimizin fretboard üzerinde rahatça hareket etmeye alışık olmaması nedeniyle daha zor olarak algılanır.

Sesleri anlama konusunda hakimiyet kazandıktan ve düzenli olarak çalıştıktan sonra, bazı sololar veya riffler kolay gelmeye başlar. Fretboard üzerinde daha hızlı gezinebiliriz.

Başlangıçta lead gitarı çalmak daha zor gibi hissedilse de, gitar çalmadaki karmaşıklıklar hakkında bilgi edinildikçe bu düşünce değişir. Örneğin, funk ritmi çok hassas ve düzenli hareketler gerektirir. Şarkıların bazı ritimleri, şu anda sololardan daha zor görünebilir.

Bu nedenle, hangisinin daha zor olduğu sorusuyla ilgili doğru bir cevap yoktur. Hem lead hem de ritim gitarı kolay veya karmaşık olabilir. Her ikisinin de zorluk seviyesi şarkı ve türe bağlıdır.

Daha İyi Bir Lead Gitarist Olmak: Müzik Teorisi

Eğer karmaşık lead gitar partisyonları bestelemek ve çalmak istiyorsanız, müzik teorisini bilmeniz gerekir. Gamlar, modlar ve benzeri konulara girmeden önce, fretboard’u ezberlemek ilk adımdır.

Daha İyi Bir Ritim Gitarist Olmak: Pratik

Müzik teorisi konusunda gelişmiş olmakla birlikte, ritim gitar kas hafızası ve hassasiyet gerektirir. Başlangıç ​​seviyesinde, uygulama konusunda bir plan ve hedefler belirlemek önemlidir.

Başlangıçta çalabileceğiniz birçok kolay şarkı mevcuttur. Örnekler arıyorsanız, yazının yukarısında bunu bulabilirsiniz.

Son Düşünceler

İyi bir gitarist hem lead hem de ritim gitar çalabilmelidir. Başlangıçta ritim gitarla başlayıp sololara geçmek önemlidir. Lead veya ritim farketmeksizin, sevdiğiniz şarkıları çalarak kendinizi geliştirmek iyi bir yoldur.

Eğer hangi yolun daha iyi olduğuna karar veremediyseniz, iyi haber şu ki seçim yapmak zorunda değilsiniz. Tüm gitaristler farklıdır. Bazıları lick’leri ve doldurmaları tercih ederken, bazıları düzenli bir ritimle müziği tutmayı tercih eder. Bazıları ise her ikisini de yapmak isteyebilir. Sonuçta önemli olan, müziğiniz aracılığıyla ne söylemek istediğinizdir. Bunu çözdükten sonra, diğer her şey kendiliğinden gelir.

Müzik Üniversitesi Nedir?

Müzik Üniversitesi, elektro gitar, şarkı söyleme, müzik teorisi (armoni), müzik prodüksiyonu, bas gitar, akustik gitar konularında kurslar bileceğiniz bir online müzik okulu olmanın yanı sıra, müzikle ilgili bir sosyal medyadır.

  • Tüm kurslara erişim
  • Telefon / Tablet ve bilgisayardan, istediğiniz ortamda çalışın.
  • Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel her ay performans geri bildirim videoları.
  • Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel grup, soru-cevap imkanı, sınırsız eğitmen desteği.
  • Deniz Sayman’ın tüm kursları, Hayko Cepkin, Demir Demirkan, İzgi Gültekin, Samet Kılıç, Gökhan Büyükkara, Özgür Kalaycıoğlu, Ercüment Subaşı gibi isimlerin Müzik Üniversitesi’ne özel hazırladığı içerikler.
Müzik Üniversitesi biriktirdiğim tecrübe ve bilgileri öğrettiğim yer. Eğer henüz Müzik Üniversiteli değilseniz Elektro, Akustik ve Bas Gitar, Şarkı Söyleme, Müzik Teorisi ve Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar çalışabileceğiniz,  ortak bir bilinçle daha uzun bir yolu daha kısa zamanda gitmeyi amaçlayan bir hareketin bir parçası olabilirsiniz. Buradan buyrun - Müzik Üniversitesi Nedir?

İlgili Yazılar

Pentatonik Gam Nedir?

Pentatonik Gam Eğer bir süredir gitar çalıyorsanız, muhtemelen dizileri (gamları) ve onları bilmeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Bir anda bir çok gama bakmak ve öğrenmeye çalışmak boğucu…

Yorumlar