Ev Stüdyosu (Home Studio) Nasıl Kurulur? Hangi Ekipmanlar? Evde Müzik Yapmak (2023)
Ev Stüdyosu (Home Studio) Nasıl Kurulur?
Ev stüdyosu (home studio)’nun nasıl kurulacağından bahsedeceğimiz bu yazımızda, evde müzik yapabilmek için hangi ekipmanlara ihtiyacımız olduğunu konuşacağız. Kullanacağımız ekipmanlar, ulaşmak istediğimiz sonuca, yapmak istediğimiz müziğe ulaşmamızı sağlayacak olan araçlardır.
Bu sebeple gelişigüzel para harcayıp, duyduğumuz her ekipmanı almaya çalışmak yerine, amacımıza uygun ekipmanları seçmekte fayda vardır. Bunların bir kısmına sahip olmadan da aynı sonuca ulaşabileceğimi, bu ekipmanların bir kısmının sadece işleri kolaylaştırmaya yaradığını unutmamak gerekir.
Sadece bir bilgisayarla bile çok güzel duyulan, başarılı şarkılar yapabilen müzisyenler olduğu aklımızın bir köşesinde bulunsun. Bu yüzden amacımıza yönelik olarak, minimum bütçe ile nasıl bir stüdyo oluşturabileceğimizi konuşacağız.
O zaman ihtiyacımız olan ekipmanlara konuşmaya, ilk aracımız olan bilgisayar ile başlayalım.
Ev Stüdyosu Bilgisayarı Nasıl Olmalı?
Bilgisayar; ev stüdyomuzun ana parçalarından, müzik prodüksiyonunda kullanacağımız araçların en önemlilerinden birisidir. Sesleri kayıt ederken kullanacağımız uygulamaları ve (DAW) ve bu uygulamaların içinde çalıştırdığımız ek uygulamaları (plug-in, VST plug-in) bilgisayarımızdan çalıştıracağız.
Şunu belirtmek isterim: eğer sadece sanal seslerden oluşan şarkılar yapacaksanız, yani VST plug-inleri kullanarak davul, piyano, bas gitar, synth, yaylı vb. enstruman seslerini sanal olarak oluşturacaksanız sadece bir bilgisayar kullanarak bile müzik yapabilirsiniz. DAW uygulamanıza tüm bu enstrumanları yükleyerek, onların hangi notaları basmalarını istediğinizi söyleyebilirsiniz. Bu şekilde sanal enstrumanlardan bir şarkı oluşturabilirsiniz. Sanal enstrumanların hangi notayı çalacağını belirttiğiniz arabirime “MIDI” (Musical Instrument Data Interface) ismi veriliyor.
Şarkılarınızı güzel duyurabilmek için “MIX” işlemi yapacağınız zaman, yine DAW uygulamanızın içinde; equalizer, compressor, delay, reverb vb. bir çok ek uygulama çalıştırmanız gerekebilir.
Evde nasıl müzik üretebileceğinizi öğrenmek için Evde Müzik Prodüksiyonuna Giriş kursumuza göz atabilirsiniz.
RAM
Çalıştıracağınız bütün bu plug-inler bilgisayarınızın RAM’inde belli bir yer kaplayacaktır. Bu yüzden uzun vadeli de düşünecek olursak bilgisayarınızın RAM’inin en az 16GB olmasını öneririm. Özellikle büyük ses kütüphaneleri ram de çok büyük yer kaplayacaktır. Bu büyük ses kütüphanelerinden çok fazla kullanacaksak 32GB’a kadar yükseltebiliriz.
Yeterince ram olmazsa, daha fazla uygulama açmamıza izin verilmeyebilir ve projelerde çalışırken takılmalar yaşayabiliriz.
HARD DISK
Bir sonraki önemli etken Hard Disk‘imiz. Hard Disk; kaydettiğimiz ses dosyalarının saklandığı ve geri çağrılarak çalındığı bir bölümdür. Eğer sadece MIDI ile tetiklediğiniz sanal enstrumanlar ile çalışacaksanız, Hard Disk’in hızının ve büyüklüğünün çok ciddi bir etkisi olmayacaktır. Çünkü MIDI dosyaları, gerçek kaydedilmiş ses dosyalarına göre çok az yer kaplar.
Ancak eğer gerçek enstruman kaydediyorsanız; örneğin bir elektro gitarı mikrofon veya ses kartı aracılığıyla kaydediyorsanız, ya da bir şarkıcıyı mikrofonla kaydediyorsanız; üst üste kaydettiğiniz ve aynı anda hard diskten çağrılan sesler çoğaldıkça hard diskiniz yeterli hızda değilse projede takılmalar yaşayabilirsiniz. Ve tabii bu dosyalar standart ses dosyalarına göre çok daha fazla yer kapladıkları için yer problemi de yaşayabiliriz.
Hard Disk’in bir diğer etkisi büyük yer kaplayan ses kütüphanelerinin yüklenmesi sırasında ortaya çıkıyor. Örneğin 3-4 GB’lık bir ses kütüphanesini DAW’da plugin olarak çağırmak ciddi bir vakit alabilir.
Bu tarz Hard Disk kaynaklı takılma problemleri yaşamamak için mutlaka SSD teknolojisine sahip bir hard disk kullanmak gerekir. Ancak SSD hard diskler pahalıdır. Ve daha büyük alana sahip SSD HDD‘ler iyice fiyat olarak artmaktadır.
Daha ucuz yöntemlerden birisi ; bilgisayarınızın işletim sisteminin, DAW uygulamanızı ve çalıştığınız müzik projelerini SSD Hard-Disk üzerinde barındırıp, ses kütüphanelerinizi harici SATA bir hard disk üzerinde barındırabilirsiniz.
Daha rahat çalışabilmek için sisteminizin bulunduğu SSD HDD’nin sadece MIDI çalışacaksanız 256GB, ses dosyaları da kaydedecekseniz en az 512GB olmasını öneririm. Eğer bütçe olarak imkanınız varsa 1-2TB’leri görmek ileride sizi çok rahatlatacaktır.
Yaptığımız projeleri ve ses dosyalarımızı yedeklemek için harici SATA formatında, SSD’ye göre biraz yavaz daha ucuz olan Hard Diskleri kullanabiliriz. Projelerimizi yedeklememiz çok önemlidir, yıllar sonra bile açıp üzerinde çalışmak isteyebiliriz.
İŞLEMCİ
Yine bilgisayarımızın bizim için çok önemli parçalarından birisi işlemcisidir. İşlemciyi bütçeniz dahilinde alabildiğiniz en yüksek işlemciyi almanızı öneririm. Minimum i5 ama mümkünse i7 ve daha fazla bütçe varsa i9 seçeneklerini seçebiliriz. DAW uygulamaları işlemcide bulunan tüm çekirdekleri kullanabilir. Bu yüzden çok çekirdekli bir işlemci tercih edilebilir.
DİĞER BİLEŞENLER
Bilgisayarımızın müzik prodüksiyonu yaparken en önemli parçaları RAM, HDD ve İŞLEMCİ‘dir.
Ekran kartının ses kayıt uygulamalarına pek bir etkisi olduğu söylenemez.
Rahat çalışabileceğimiz büyüklükte 1 veya biraz daha küçük 2 monitör kullanabiliriz. Bazı ses mühendisleri 1. monitörde DAW uygulamasının KAYIT penceresini, 2. monitörde de MIXER penceresini açık tutarlar. Bazıları da tek bir büyük ekran kullanarak iki pencere arasında geçiş yapar.
Yine rahat edebileceğimiz bir klavye ve mouse işimizi oldukça rahatlatacaktır.
Mac vs. PC
Müzik Prodüksiyonu için Mac’mi PC’mi tercih etmek gerekir?
Öncelikle maalesef Mac bilgisayarların ücretleri PC’lere göre çok daha pahalıdır. Aynı konfigürasyonda bir mac için pc’nin iki katı bir ücret ödememiz gerekebilir.
Ancak ne zaman bilgisayar alayım desem her zaman Mac’e yöneliyor olmamın ve çok çok büyük oranda bütün müzik stüdyolarında Mac bilgisayar kullanılıyor olmasının bazı sebepleri var.
- Mac bilgisayarlar, PC’lere göre çok daha stabil çalışmaktadır. Yani çok daha az program çökmesi, yavaşlama gibi problemler yaşanır.
- Mac bilgisayarda yazılım ve donanım birbirine uyumlu çalışacak şekilde üretildiği için bu parçalar daha verimli çalışır. Daha yavaş gibi görünen bir mac, kendinden yüksek özelliklere sahip bir PC’den daha verimli çalışabilir.
- Logic Pro X uygulaması sadece Mac’lerde çalışır.
- Mac’in bir dezavantajı da Macbook’larda hiç upgrade imkanınız olmayacak, nasıl aldıysanız öyle kalacak. iMac’lerde ram ve hard disk yükseltilebiliyor. Mac Pro’larda bir çok upgrade mümkün ama Mac Pro’nun en ucuzu 35-40.000TL civarından başlıyor.
PC ile de bu kesinlikle yapılabilir ancak daha keyifli, kesintisiz çalışabilmek için benim önerim ve tercihim mümkünse Mac olurdu.
ÖZET
Benim ev stüdyosu bilgisayarı için önerilerim şöyle;
Mümkünse MAC işletim sistemi ve:
RAM : Minimum 16GB
HDD : Minimum 256GB SSD + 1 TB Harici SATA
İŞLEMCİ : Minimum i5
Müzik Üniversitesi’nde müzik prodüksiyonu (kayıt, mix, düzenleme) ile ilgili bir çok kurs bulunmaktadır.
DAW (Digital Audio Workstation)
Bilgisayarımızda müziğimizi kaydederken, düzenlerken ve mixlerken kullanabileceğimiz uygulamalara Digital Audio Workstatin “DAW” ismi veriliyor. Bunlardan popüler olan bazılarını konuşalım.
Cockos REAPER (Ücretsiz)
Reaper bir çok temel özelliği ve temel pluginleri barından; Mac ve PC ortamlarında çalışabilen, ücretsiz bir DAW uygulamasıdır. Eğer yeni bir ev stüdyosu kurduysanız, ve henüz bir uygulamaya para ödemek istemiyorsanız, Reaper’la çalışmaya başlayabilirsiniz.
Steinberg Cubase
Cubase benim en çok kullandığım DAW uygulaması. Mac ve PC ortamlarında çalışabiliyor. Evde kayıt, düzenleme gibi işleri yapan birisi için şahane bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Standart olarak bir çok plugin ve ses kütüphanesi barındırmanın yanı sıra detone düzeltme, ses editleme ve metronoma oturtma (quantize) konularında iş akışını oldukça kolaylaştıran bir çok araçla birlikte geliyor.
Gerçek ses kaynağı kaydeden, edit ve mix işini tek bir uygulamada bitirmek isteyen arkadaşlarım için Cubase’i öneririm. Steinberg Cubase’in 30 günlük deneme süresini ücretsiz sunmaktadır. Download Cubase Trial
Logic Pro X
Apple’ın ürettiği bir uygulama olan Logic Pro X; sadece Mac ortamında çalışmaktadır. Özellikle içinde bulundurduğu ses bankaları ve MIDI düzenlemedeki sağladığı kolaylıklar sebebiyle bir çok aranjörün de tercihidir. Cubase’deki gibi işleri kolaylaştıran bir çok özelliği bulunmaktadır ve çok çeşitli plug-inleri hem kaliteli hem de görünüş olarak da cezbedicidir. Sırf bu uygulamayı çalıştırabilmek için Mac bilgisayar tercih edilebilir.
Presonus Studio One
Studio One son yıllarda daha çok ev kullanıcılarına hitap etmekte olan bir DAW uygulamasıdır. Mac ve PC ortamında çalışabilmektedir. Genellikle Presonus ses kartlarıyla birlikte ücretsiz bir sürümü sunulmaktadır. Cubase’e benzer bir arayüzü bulunur ve yine bir çok iş akışını kolaylaştıran özelliği bulunmaktadır. Ancak bazı özellikler (mesela detoneleri düzeltme) ücretli ekstra satılan uygulamalarla sağlanabilmektedir. Normal şartlarda Cubase’den daha ucuz olduğu için Windows kullanan insanlar Studio One’ı da tercih edebilmektedir.
AVID Pro Tools
Profesyonel ses kayıt stüdyolarında daha sık kullanılan bir DAW uygulaması. Mac ve PC ortamında çalışabilmektedir. Bu uygulama bilgisayarların yeterli RAM ve işlemci gücü olmadığı dönemlerde, ses işlemlerinin bir kısmını kendi ses kartı arabirimleri ile yaparak bilgisayarın yükünü hafiflettiği için daha çok endüstri standartı haline gelmişti. Şu dönemde kuvvetli bilgisayarlar ve gelişmiş pluginler olduğu için bu özelliğin çok da bir katkısı bulunmamaktadır.
Pro Tools’un kayıt ve edit gibi konularda diğer DAW’a göre avantaj sağlayan yönleri bulunmaktadır. Ancak ev stüdyosu kullanıcıları tarafından çok tercih edilmemektedir.
Önerim
Ben ev kullanıcıları için Cubase, Studio One veya Mac kullanan arkadaşlarıma özel olarak Logic Pro X yazılımlarından herhangi birini öneririm.
EV STÜDYOSU İÇİN SES KARTI
Ses kartları enstrumanlarınızdan veya mikrofonlardan gelen elektrik sinyalini dijitale çevirerek bilgisayara göndermenizi sağlar. Bir başka avantajları da stüdyo monitörleri veya referans monitörleri olarak geçen hoparlörleri kullanmanıza olanak sağlamalarıdır. Bu konuya daha sonra geleceğiz.
Ses kartının ana amacının gerçek bir ses kaynağından gelen sinyali bilgisayarın anlayacağı dijital lisana çevirmek olduğunu söyledik. Bu sebeple eğer konuşma, vokal, gitar, bas gitar, klavye(kendi içinde bulunan sesler) gibi gerçek ses kaynaklarını kaydetmek istiyorsanız bir ses kartına ihtiyacınız olacak.
Daha önce söylediğimiz gibi eğer sadece MIDI çalışacaksanız (gerçek ses kaynaklarını kaydetmeyecekseniz) ve referans monitörü kullanma niyetiniz yoksa ses kartı sizin için elzem bir ihtiyaç değildir.
Peki gerçek ses kaynaklarını kaydetmek istiyoruz diyelim. Nasıl bir ses kartına ihtiyacımız var?
Genellikle evde yaptığımız müzik prodüksiyonlarında, enstrumanları sırayla, üst üste ekleyerek çalarız. Eğer siz de böyle yapacaksanız sadece tek bir enstruman/mikrofon veya ayrı ayrı 1 enstruman 1 mikrofon girişine sahip bir ses kartı işinizi görecektir.
Ses kartlarının içinde bulunan mikrofon preamplarının ve analog-dijital, dijital- analog (AD/DA) çeviricilerin kalitesi kaydettiğiniz seslerin kalitesine etki edecektir. Ancak başlangıç seviyesinde bunu çok fazla kafaya takmaya gerek yoktur.
Ben bu işe yeni başlayan ve ev stüdyosu kurmakta olan arkadaşlarıma M-Audio M-Track 2×2 başlangıç seviyesi ses kartlarını öneririm.
Eğer aynı anda daha fazla kanal kaydetmek istiyorsanız. Örneğin grup arkadaşlarınızla birlikte 2 gitar, 1 vokal, 1 bas gitar ve perküsyon veya davul gibi bir ekip kaydı yapmak istiyorsanız daha fazla giriş çıkışa sahip bir ses kartı kullanmanız gerekir.
Kullanacağınız her mikrofon için, ses kartı üzerinde bir mikrofon girişi bulunması (veya harici bir mikforon preamfisi kullanmanız) gerekir.
Bu yüzden yapacağınız kaydı nasıl yapacağınızı da hesaplamak gerekir. Yukarıdaki örneği bir kaç farklı şekilde kaydedebiliriz. Ya tüm enstrumanların önüne mikrofon koymak gerekir, ya da gitar ve bas gitar gibi bazılarını ses kartına direkt girmek gerekir. Bu durumda daha fazla girişi olan bir ses kartı edinmeniz gerekir.
Ben yıllardır 2 preamplı (mikrofon girişi de olan) ve 8 line girişli bir ses kartı olan Motu 828 mk3 kullanıyorum. Siz de benzer giriş çıkışa sahip daha büyük bir ses kartı kullanabilirsiniz. Ancak ses kartının özellikleri arttıkça, fiyatının da arttığını aklımızda tutmak gerekir.
Daha çok giriş çıkışı bulunan ses kartlarına PRESONUS Studio 1810 veya 1824, M-AUDIO AIR 192|14 örnek olarak verilebilir.
Referans Monitörleri ve Kulaklık
Müzik üretirken çok önemli olan etkenlerden birisi de duyumumuzdur. Hem parçamızdaki farklı frekansları doğru duyabilmek hem de çalışırken yaptığımız müzikten daha çok keyif almak için güzel bir sistem edinmek faydalı olacaktır.
Küçük bilgisayar hoparlörleri ile sağlıklı bir duyum alınmaz.
Bu yüzden çalışırken ya referans monitörleri ya da kaliteli bir kulaklıkla çalışmanızı öneririm.
Ses kartınız olmadan kaliteli bir kulaklıkla çalışabilirsiniz ama referans monitörlerini kullanabilmek için bunları bağlayabileceğiniz bir ses kartına ihtiyacınız olacak.
Ben bu işe başladığımdan beri Yamaha HS5 referans monitörlerini kullanıyorum. Çok üst seviye olduklarını söyleyemem ama verdikleri sese ve tepkilerine alıştığım, müzik dinlerken de keyif aldığım için değiştirmeyi düşünmedim.
Monitör hoparlör olarak kendi kullandığım Yamaha HS5m yerine Yamaha HS8‘leri öneririm. 8″ hoparlörleri olduğu için bass frekans tepkileri çok daha sağlıklı olacaktır. Ben kendi hoparlörümde bass frekansları az duyuyorum ama buna alışkın olduğum için bu eksikliği göz önüne alarak çalışıyorum.
Müzik işlerinizde kulaklık kullanmayı tercih edecek olursanız, ilk kulaklık olarak Sennheiser HD280 edinmenizi öneririm.
Çok uzun süre kulaklıkla çalışmak kulaklarınıza zarar verebilir. Kulak sağlığı açısından referans monitörlerde ve genel olarak kısık ses seviyelerinde çalışmanızı öneririm. Ara sıra kontrol etmek için, kısa süreler için sesi yükseltebilirsiniz.
MIDI Klavye Seçimi
MIDI Kavye bastığınız notaları bilgisayara MIDI kodu olarak göndermenize yarayan bir araçtır. Daha sonra bilgisayarınıza nota olarak gönderdiğiniz bu değerlere istediğiniz sesi atayabilirsiniz.
MIDI’nin başka bir faydası da, kaydettikten sonra notalarla istediğiniz gibi oynayabilecek olmanızdır. Hoşunuza gitmeyen veya hatalı çaldıklarınızı düzeltebilir, farklı notalara taşıyabilir, ritimlerini düzenleyebilir, vuruş güçlerini değiştirebilirsiniz.
Her şey dijital bir kod olarak tutulduğu için, gerçek enstrumanların aksine çaldığınız performansın kendisini değiştirme ikanınız bulunmaktadır.
MIDI kodlarını bilgisayarda tek tek elinizle yazabilirsiniz. Ancak bu sesleri bir MIDI Klavye ile de tetikleyebilirsiniz. Hem daha keyifli hem de daha hızlı olacaktır. Ayrıca en azından basit akorları klavyede basmayı öğrenirseniz, düzenleme yaparken bundan çok fayda sağlayabilirsiniz.
Bence sanal sesleri kullanarak müzik yapacaksanız MIDI Klavye edinmelisiniz. Bu cihaz olmadan da, elinizle tek tek MIDI notalarını yazabilirsiniz. Ancak bir insan çalmadığı için ritimi, vuruş güçleri robotik gelebilir. Tek tek bunları da düzenlemeniz gerekir ve bir insana yaklaştırmak gerekir. Bu da sadece bir defa çalmaktan çok daha fazla vakit alacaktır.
Eğer piyano partileri çalmak istiyorsanız, farklı oktavları kullanarak, klavyede büyük hareketler yapacaksanız minimum 49, mümkünse 61 tuşlu MIDI klavye edinebilirsiniz.
Eğer sadece tek oktavda akorlar basacaksanız, elektronik sesleri tetikleyecekseniz daha küçük MIDI Klavyeler de işinizi görür.
MIDI Klavyeler ne kadar küçük olursa, tuş hassasiyetlerinin o kadar düşük olduğunu unutmayın.
Örneğin sadece kablosuz olarak kullanabildiğim ve masamda az yer kapladığı için AKAI LPK25 Wireless bir MIDI Klavye kullanıyorum. Bu avantajlarının yanı sıra tuş hassasiyetinin kötü ve keyifsiz olması da bir dezavantajı.
Daha büyük bir MIDI Klavyem M-Audio Keystation 49. Bu cihaz yine hafif ama LPK25’e göre daha fazla yer kaplıyor. Tuş hassasiyeti LPK25’den daha iyi ama hala muhteşem olduğunu söyleyemem.
M-Audio Keystation 88 MIDI Klavye ile çalıştığım bir dönem oldu. Hepsinden daha büyük olan bu klavyenin tuş hassasiyeti aralarında en iyisiydi.
Şu anda hızlı işlerim için AKAI LPK25 kullanıyorum, piyano gibi çalmak, tuş hassasiyetinden faydalanmak ve büyük hareketler yapabilmek için KAWAI KDP110 elektronik piyanomu MIDI Klavye olarak bilgisayarıma bağladım.
Dolayısıyla yapacağınız işe ve müziğe göre bir klavye seçmenizde fayda olacaktır. İlk başlarda sadece sesleri tetiklemek için küçük, 25 tuşlu bir MIDI klavye edinebilirsiniz.
MİKROFON
Ev stüdyomuzda verimli kullanabileceğimiz iki çeşit mikrofon bulunmaktadır. Bunlar dinamik ve condenser mikrofon olarak ayrıştırılabilir.
Dinamik Mikrofon
Dinamik mikrofonlar daha dar bir bölgeye odaklanır. Condenser mikrofonlara göre daha dayanıklıdırlar, bu yüzden daha çok canlı performanslarda tercih edilirler. Ancak enstruman ve bazı vokal kayıtlarında da dinamik mikrofonlar tercih edilmektedir.
Gitar amfisi mikrofonlamak için en standart olarak kullanılan mikrofon Shure SM57dir. Shure SM57 bazı vokal kayıtlarında da güzel sonuçlar verebilmektedir.
Yine vokal kayıtlarında kullanan ve özellikle Michael Jakcson’ın bir çok kaydında kullandığı, aslında bir radyo yayın mikrofonu olan Shure SM7B çok kullanılan dinamik mikrofonlardandır. Ancak oldukça pahalı bir dinamik mikrofondur.
Vokal mikrofonu olarak geçen Shure SM58 ve türevleri daha çok canlı performanslarda tercih edilir, çünkü vokali daha detaylı ve geniş frekans aralığında kaydetmek istediğimiz için condenser mikrofonla almayı tercih ederiz.
Condenser Mikrofon
Condenser mikrofonlar, dinamik mikrofonlara göre çok daha hassas ve detaylıdır. Bu yüzden kayıt aşamalarının büyük bir bölümünde, özellikle vokal, akustik gitar gibi enstrumanların kaydında kullanılırlar.
Condenser mikrofonlar genellikle dinamik mikrofonlara göre oldukça pahalıdır. Ancak ev stüdyosu için kullanabileceğimiz bir kaç öneride bulunmak isterim.
Daha ucuz segmentte önerebileceğim sE X1 (1200 TL civarı), sE 2200a (2000 TL civarı) condenser mikrofonlar olabilir. Daha büyük bir bütçe ayırabiliyorsanız her stüdyoda standart olarak bulunan AKG C414 edinebilirsiniz. C414 anlamadığım bir sebepten dolayı Türkiye’de Avrupa fiyatının tam 2 katına satılıyor. Bu yüzden Thomann’dan sadece kargo ücreti ile satın alabilirsiniz. (Not: Avrupa’dan alınan ürünlerde, kendi ülkelerinde uyguladıkları vergi düşüyor, Türkiye’ye girdiğinde siz aynı oranda %18 gümrük vergisi ödüyorsunuz ve toplam fiyat değişmemiş oluyor).
Ben yıllardır sE X1 ve daha sonradan üst seviye bir mikrofon edinmek istediğimde Neumann U87 ürünlerini memnuniyetle, keyifle kullanıyorum.
EKSTRA
Mikrofonlarınızı ses kartına bağlayabilmek için XLR bağlantı biçimini kullanan mikrofon kablolarına ihtiyacınız olacak.
Mikrofon kablolarına çok yüksek paralar harcamanızı önermiyorum ama en ucuz ürünü de tercih etmemek gerekir çünkü çok çabuk bozulmasını istemeyiz.
Mikrofonlarımızı yerleştirebileceğimiz mikrofon standlarına ihtiyacımız var. Aynı anda kaç mikrofon kaydedeceksek o kadar almamız yeterli. Yine çok büyük paralar harcamanızı önermem ama bir süre sonra bu standları gevşeyip bozulmaya başlayacağını varsayabilirsiniz. Muhtemelen 1-2 yıl içinde değiştirmeniz gerekebilir.
Eğer vokal kaydı yapacaksanız mutlaka bir Pop Filtre edinmelisiniz. Bu ürünler ani patlamaların (sessiz harflerin vs.) kaydınıza gelip onu mahvetmesini engelleyecektir.
SONUÇ
Genel anlamda bir ev stüdyosu oluşturup, müzik yapmaya başlayabilmek için ihtiyacımız olan ekipmanlardan bahsettik.
Ev stüdyonuzu oluşturacağınız zaman öncelikle ne amaçladığınızı ve bu amaca ulaşabilmek için hangi ekipmanlara ihtiyacınız olacağını düşünün. Sadece satın almış olmak için bir şeyler almayın, bir niyetiniz olsun. Örneğin gerçek bir enstruman veya vokal kaydetmeyecekseniz bir mikrofona ihtiyacınız olmayacak. Buraya ayırabileceğiniz bütçeyi daha çok işinize yarayabilecek bir ekipmana ayırın.
Ev stüdyosu kurmak, alacağımız tüm ekipmanlar müzik yapmamızı kolaylaştıracak araçlardır. Asıl önemli olan sonuç yani üretebildiğimiz müziktir. Bunun için de hem bu ekipmanları nasıl verimli kullanabileceğimizi hem de müzik yapmaya nasıl yaklaşacağımızı bilmemiz gerekir. Bu konularda bir çok kursu Müzik Üniversitesi’nde bulabilirsiniz.
Müzik Teknolojileri Öğrenmek İster Misiniz?
Müzik Üniversitesi’nde bulunan Müzik Teknolojileri kurslarında bir çok konuyu ve tekniği detaylıca öğrenebilirsiniz. Müzik Prodüksiyonu konusunda profesyonel müzisyen ve ses mühendisleri tarafından hazırlanmış bir çok içerik bulunmaktadır. Sitemizde Müzik Prodüksiyonu için hazırlanmış kursların tamamını bu linkten inceleyebilir ve içeriklerine göz atabilirsiniz.
Müzik Üniversitesi’nin Diğer Avantajları
- Telefon / Tablet ve bilgisayardan, istediğiniz ortamda çalışın.
- Videolara Entegre Tab / Notasyon sistemi, tüm cihazlarda tam ekran yapılabilir ve anlatım videolarımıza entegre “Guitar Pro” uygulaması gibi çalışır. Örnek bir soloyu bu linkten inceleyebilirsiniz.
- Elektro Gitar, Müzik Teorisi(Armoni), Vokal (Şan), Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar, saatlerce çalışabileceğiniz ders içeriği. Tüm kurslarımıza buradan göz atabilirsiniz.
- Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel canlı-yayınlar, soru-cevaplar.
- Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel facebook grubu ve forumlar.