İzgi Gültekin’den 10 Adımda Şarkı Söyleme İpuçları

10 adımda şarkı söyleyin! The Madcap‘in solisti İzgi Gültekin,kendisinin de yıllardır sahnelerde kullandığı şarkı söyleme teknik ve ipuçlarını Müzik Üniversitesi öğrencileri ile paylaştı.

1. İpucu: Diyafram

Günlük hayatta nefes alırken çoğunlukla göğüs nefesini kullanırız ama göğüse aldığımız nefes, şarkı söylerken bize yeterli performansı sağlamayabilir. Bu yüzden diyafram kasımızı kontrol etmeyi öğrenmek çok önemli. Akciğerlerimiz altında bulunan bu kas, genişlediği zaman çok daha büyük bir nefes almamıza ve bunu daha çok tutabilmemize olanak tanır. Diyafram kasınızı kullanmayı öğrenmek sizi şarkıcılıkta her zaman daha önde tutacaktır. İzgi Gültekin’in Müzik Üniversitesi için hazırladığı vokal kurslarından bu kasın nasıl gerektiği gibi kullanılabileceğini öğrenebilirsiniz.

2. İpucu: Her Bölgede Sesinizi Kullanmayı Öğrenmek

Sesimizi vücudumuzdaki her vokal bölgesinde kullanmayı öğrenmek şarkıcılığın önemli noktalarındandır. Bu bölgeler göğüs sesi, kafa sesi, göğüs ve kafa sesinin birleşimi olan mix voice ve kafa sesinin daha nefesli hali diyebileceğimiz falsetto olarak sıralanabilir. Bu bölgelerin her birinde tek tek ustalaştıkça ses aralığınız daha fazla olacak ve notalar arası geçişleriniz kolaylaşacaktır.

3. İpucu: Larenks Kontrolü

Larenks, boğazımızın içinde ses tellerimizin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Sesimiz bu bölgede oluşur ve buranın kontrolü şarkı söylerken elimizde olmalıdır. Larenks bölgemiz, tiz sesleri çıkarmaya çalışırken yukarı, pes sesleri çıkarmaya çalışırken ise aşağı doğru hareket etme eğilimindedir. Bu hareket kontrolsüz ve fazla oranda olursa şarkı söylerken yorulma ve sesimizin sıkışıp kalması gibi sorunlar ile karşılaşabiliriz. Larenks bölgenizi söylediğiniz müzik tarzını da dikkate alarak kontrol altına almayı öğrenmelisiniz.

4. İpucu: Tiz Sesleri Çıkarırken Bağırmayın!

Pek çok şarkıcı ve vokal öğrencisinin yaptığı yanlışlardan bir tanesi fazla bağırarak tiz seslere ulaşmaya çalışmasıdır. Bu bazen işe yarıyor gibi gözüksede ses sağlığı açısından olumlu değildir. Şarkı söylerken fazla bağırdığımız zaman ses tellerimizin kontrolünü kaybedebiliriz. Bu şekilde çıkarılan sesler boğazımızda sıkışıklık hissi yaratabilir ve sesi temiz bir şekilde çıkarmamızı zorlaştırır. Kuvvetli ve yüksek sesli şarkı söylemeyi bağırmak ile karıştırmadan gerekli vokal tekniklerini öğrenerek şarkılarınızı söylemeye çalışmalısınız.

5. İpucu: Kaslarınızda Gerginlik Yaratacak Durumlardan Kaçının

Şarkı söylerken vücudunuzda herhangi bir gerginlik hissetmemelisiniz. Örneğin postür, yani duruşunuz doğru pozisyonda olmalıdır. Boyun, çene, sırt, dil gibi şarkı söylemeye yardımcı tüm kaslarınız normal konuşurken olduğu gibi rahat olmalıdır. Şarkı söylerken kullanabileceğiniz doğru postür tekniklerini İzgi Gültekin’in Müzik Üniversitesi için hazırladığı vokal kurslarından öğrenebilirsiniz.

6. İpucu: Nazal Rezonansdan Yararlanın

Nazal rezonans, burun boşluklarında sesin tınlaması, titreşmesidir. Nazal rezonans nazal ses çıkarmak ile aynı değildir. Nazal ses, bütün sesleri nazal bölgemize kaçırarak çıkarabildiğimiz, şarkıcılıkta çoğunlukla istenmeyen bir ses türüdür. Nazal rezonansın yerini ise ”n,m” gibi harfleri çıkararak anlayabilirsiniz. Özellikle tiz seslere çıkarken nazal boşlukları kullanmak çok daha temiz ve kolay bir şekilde bu sesleri oluşturmamızı sağlayacaktır.

7. İpucu: Sesli Harflerin Gücünden Yararlanın

Harfleri doğru telaffuz etmek şarkıcılık için önemlidir. Şarkı söylerken tüm harfleri doğru ve anlaşılır şekilde çıkarmaya dikkat etmelisiniz. Buna dikkat ettiğiniz takdirde çıkarmak istediğiniz sesi ve melodiyi daha kolay ve doğru şekilde aktarabilirsiniz.

8. İpucu: Tiyatrallik Katın

Şarkı söylerken işin içine tiyatrallik katmayı unutmayın. Söylediğiniz şarkının ruh hali ve sözlerine göre yaptığınız hareketler, mimikleriniz, şarkı söylerken ki hal ve tavırlarınız eğer söylediğiniz şarkıya uygun olursa, anlattığınız şey sizi dinleyen kişiye daha net ulaşacaktır. İşin içine görsellik katmayı unutmayın.

9. İpucu: Başarıya Giden Bir Planınız Olsun

Vokal ve şan çalışırken mutlaka bir plan dahilinde hareket edin. Bunlar günlük egzersizler, sırasıyla söylemek istediğiniz şarkılar, öğretici makaleler, videolar veya bir hoca eşliğinde oluşturulmuş çalışma rutinleri olabilir. Bu planları yaparken hedefleriniz, öncelikli şekilde ulaşabileceğiniz hedefler ile başlamalıdır. Kendinizi çok yüksek ve ulaşması zor yerlere odaklamak yerine baştan başlayarak adım adım ilerlemek daha faydalı olacaktır. Sabırlı olun.

10. İpucu: Duygularınızla Şarkı Söyleyin

Söylediğiniz şarkıyı hissedin. Şarkının ne anlattığını, size ne hissettirdiğini dışarıya yansıtmaya çalışın. Şarkı söylemek harika bir şey. Keyfini çıkarmayı unutmayın. Kendinizi doğru şekilde ifade etmeye özen gösterin. Duygularınızın gücünü kullanın. Bu sizi ve şarkıcılığınızı bambaşka bir noktaya çıkarcaktır.

10 adımda şarkı söylemenin ipuçları bu şekildeydi. Daha fazlası için Müzik Üniversitesi’ne göz atmayı unutmayın.

Müzik Üniversitesi Nedir?

Müzik Üniversitesi, elektro gitar, şarkı söyleme, müzik teorisi (armoni), müzik prodüksiyonu, bas gitar, akustik gitar konularında kurslar bileceğiniz bir online müzik okulu olmanın yanı sıra, müzikle ilgili bir sosyal medyadır.

  • Tüm kurslara erişim
  • Telefon / Tablet ve bilgisayardan, istediğiniz ortamda çalışın.
  • Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel her ay performans geri bildirim videoları.
  • Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel grup, soru-cevap imkanı, sınırsız eğitmen desteği.
  • Deniz Sayman’ın tüm kursları, Hayko Cepkin, Demir Demirkan, İzgi Gültekin, Samet Kılıç, Gökhan Büyükkara, Özgür Kalaycıoğlu, Ercüment Subaşı gibi isimlerin Müzik Üniversitesi’ne özel hazırladığı içerikler.
Müzik Üniversitesi biriktirdiğim tecrübe ve bilgileri öğrettiğim yer. Eğer henüz Müzik Üniversiteli değilseniz Elektro, Akustik ve Bas Gitar, Şarkı Söyleme, Müzik Teorisi ve Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar çalışabileceğiniz,  ortak bir bilinçle daha uzun bir yolu daha kısa zamanda gitmeyi amaçlayan bir hareketin bir parçası olabilirsiniz. Buradan buyrun - Müzik Üniversitesi Nedir?

İlgili Yazılar

Pentatonik Gam Nedir?

Pentatonik Gam Eğer bir süredir gitar çalıyorsanız, muhtemelen dizileri (gamları) ve onları bilmeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Bir anda bir çok gama bakmak ve öğrenmeye çalışmak boğucu…

Yorumlar