Elektro Gitar Efekt Pedalları Nedir, Ne İşe Yarar? (Reverb, Delay, Wah, Phaser, Flanger, Distortion, Compressor vs.)
Gitar Pedalları Nedir?
Gitar pedalları, entrumanımızın sesini, tonunu şekillendirip, daha farklı bir sonuç elde etmemize ya da daha etkileyici hale getirebilmemize olanak sağlayan; genellikle ayakla basılarak aktive edilip, kapatılabildikleri için “pedal” olarak isimlendirilmiş cihazlardır. Bu efektlerden en sık kullanılanlarından bazıları “Reverb, delay, distortion, wah, phaser, flanger, compressor, equalizer” gibi pedallardır. Bu efektlerden ve pedallardan bahsedelim.
Reverb Pedalı
Reverb; derinlik ya da yankı anlamına gelmektedir. Sesin bir odadaki yansımış halini simüle eder. Bu simülasyonda sesin yankılandığı odanın tipini, boyutunu seçebileceğimiz gibi, bu yankının sese ne kadar etki edeceğini de seçebiliriz.
Reverb efekti gitarın daha etkileyici duyulmasını sağlayabilir ancak kullanırken dikkat etmek gerekir. Çünkü bu efekt genel müziğin içinde gitarınızın daha az belirgin olmasına, daha geride duyulmasına da sebep olacaktır.
Reverb pedallarında bulunan Decay Time parametresi yankının süresini belirler. En önemli parametrelerden birisidir. Genellikle 0.8saniye ile 1.5 saniye arasında tutmayı severim. Ancak deneysel işler için daha büyük süreler de denenebilir.
Reverb pedallarındaki bir başka önemli parametre de “Predelay” olarak geçmektedir. Bu parametre reverb efektinin başlamasının ne kadar gecikmesini istediğinizi belirler. Reverb’den kaynaklı derinlik hissiyatı, ana notanızdan daha geç devreye gireceği için, çaldığınız notalar daha belirgin olur ve reverbün gitarınızın belirginliğinden götürmesini azaltmış olursunuz.
Mix parametresi ise bu efektin, kuru sinyalinizle %kaç oranında karışacağını belirler.
Delay Pedalı
Delay gecikme anlamına gelmektedir. Delay pedalları, gitarınızdan gelen sinyali geciktirerek tekrar eder. Bu da havalı veya deneysel bir etki yaratmanıza olanak sağlar.
Delay Time sinyalinizin kaç ms gecikeceğini (veya şarkınızın temposunu girdiyseniz kaçlık nota gecikeceğini) belirlemenize olanak sağlayan bir parametredir. Solo çalarken, havalı duyulmasını istiyorsam 400-600ms arası bir değer ayarlamayı seviyorum. Tabii ki farklı delay sürelerini denemek ve hoşunuza gidenleri kullanmakta fayda olacaktır.
Feedback delay pedallarının bir başka önemli parametresidir ve sesin kaç defa tekrarlanacağını belirler. Eğer Feedback’i %0 olarak ayarlarsanız, ses sadece 1 defa tekrar eder. Eğer feedbacki %100 olarak ayarlarsanız, ses sonsuza kadar tekrar eder. Buna göre istediğiniz oranda ayarlayabilirsiniz.
Mix parametresi ise bu efektin, kuru sinyalinizle %kaç oranında karışacağını belirler.
Chorus Pedalı
Chorus pedalı, adından da anlaşılabileceği gibi gitarınıza bir koro efekti verir. Bunu sinyalinizi çoğaltıp, bu çoğalttığı sinyalleri zamanda kaydırıp bir de biraz detune (detone) ederek başarır.
Özellikle clean gitar tonlarında çok sevdiğim bu efektin en önemli parametresi Rate diyebilirim. Sinyalin ne kadar hızda salınacağını belirlediği için chorus efektinin karakterini de belirleyebilir.
Wah Pedalı
Gitaristler arasında her zaman Kirk Hammett ve Wah pedalı geyiği döndüğü için bir çok kişinin aşina olduğu bir pedaldır. Bu pedal ayağınızla bastığınız orana göre gitar sinyalinize bir filtre uygular ve havalı bir efekt verir. Kirk Hammet dışında Zakk Wylde, Jimi Hendrix ve milyonlarca gitaristin cephaneliğinde bulunan şahane bir pedaldır.
Distortion Pedalı
Distortion pedalları, amfilerde drive kanalına geçmek veya gaini açarak sinyali bozmaya benzer bir işlev görürler. Sizin sinyalinizi bozarlar aslında. Ama bu bozulma hoşumuza gider. Distortion pedallarında hemen drive parametrelerini çok açmak yerine, amfinin gainini kısıp, distortion pedalından tone parametresini açmak, sonra ufak ufak drive ı yükseltmek denenebilir.
Compressor (Kompresör) Pedalı
Compressor pedalları isimlerinden de anlaşılabileceği gibi sinyali sıkıştırmak için kullanılır. Bu sıkıştırma ses seviyesi anlamında olur. Düşük volume’lü notalar ile yüksek volume’lü olanları birbirine yaklaştırmaya yarar. Daha çok clean tonlarda kullanılır ama drive tonlarda da kullanılır. Distortion’lı tonlarda daha az kullanılmasının sebebi, distortion’ın zaten aynı zamanda sinyali sıkıştırıyor olmasıdır.
EQ (Equalizer, ekolayzır) Pedalı
Equalizer pedalı ile gitar sinyalimizin ses seviyesini frekans bazında açıp kısabiliriz. Yani istemediğimiz frekansları kısarak azaltabilir, beğendiğimiz frekansları açarak daha öne çıkarabiliriz. Örneğin gitarınız uğulduyorsa bass frekansları keserek (low cut) bu uğuldamayı azaltabilirsiniz. 1 – 3kHz frekans aralığı, genellikle de 2kHz civarı soloları öne çıkartmak için, solo çalınacağı zaman biraz yükseltilebilir.
Elektro Gitarda Gamları ve Çok Daha Fazlasını Öğrenmek İster Misiniz?
Müzik Üniversitesi’nde bulunan Elektro Gitar kurslarında bir çok konuyu ve tekniği detaylıca öğrenebilir, bu konularda ustalaşmak için bir çok egzersiz bulabilirsiniz. Sitemizde Elektro Gitar için hazırlanmış 10 kursun tamamını bu linkten inceleyebilir ve içeriklerine göz atabilirsiniz.
Müzik Üniversitesi’nin Diğer Avantajları
- Telefon / Tablet ve bilgisayardan, istediğiniz ortamda çalışın.
- Videolara Entegre Tab / Notasyon sistemi, tüm cihazlarda tam ekran yapılabilir ve anlatım videolarımıza entegre “Guitar Pro” uygulaması gibi çalışır. Örnek bir soloyu bu linkten inceleyebilirsiniz.
- Elektro Gitar, Müzik Teorisi(Armoni), Vokal (Şan), Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar, saatlerce çalışabileceğiniz ders içeriği. Tüm kurslarımıza buradan göz atabilirsiniz.
- Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel canlı-yayınlar, soru-cevaplar.
- Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel facebook grubu ve forumlar.
1
1
1*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
10’XOR(1*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR’Z
10″XOR(1*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR”Z
(select(0)from(select(sleep(15)))v)/*’+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'”+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+”*/
1-1; waitfor delay ‘0:0:15’ —
1-1); waitfor delay ‘0:0:15’ —
1-1 waitfor delay ‘0:0:15’ —
1FiOiN2rO’; waitfor delay ‘0:0:15’ —
1-1 OR 805=(SELECT 805 FROM PG_SLEEP(15))–
1-1) OR 971=(SELECT 971 FROM PG_SLEEP(15))–
1-1)) OR 489=(SELECT 489 FROM PG_SLEEP(15))–
1RDpD6bdG’ OR 104=(SELECT 104 FROM PG_SLEEP(15))–
1QxEh3qP3′) OR 773=(SELECT 773 FROM PG_SLEEP(15))–
1btK6yG3s’)) OR 574=(SELECT 574 FROM PG_SLEEP(15))–
1*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
1’||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||’