Doğaçlama Çalarken Yapılan 6 Hata

Gitarda Doğaçlama çalarken yapılan 6 hata

Dizileri, gamları öğrendiniz ve egzersizleri yaptınız ama bunları yapmaya çalıştığınızda sevdiğiniz gitaristler gibi duyulmuyor musunuz? Siz de muhtemelen şimdi bahsedeceğimiz hataları yapıyor olabilirsiniz. Doğru bir şekilde doğaçlama yapabilmek için hadi gelin, hep birlikte bu hatalara ve bu hataları nasıl düzeltebileceğimize bakalım.

Gam nedir? Gitarda gamlar nasıl öğrenilir?

1. HATA: DİZİNİN İLK NOTASINDAN BAŞLAMAK

Bir çok kişi tonun, kullandıkları dizinin ilk notasından başlıyor fakat bunu yaptığımızda sıkıcı ve parmak egzersizi gibi duyulabiliyor, çünkü herkes en kolay olan bu fikri kullanabiliyor. Farklı bir duyum, farklı bir fikir için farklı aralıklardan başlamayı deneyebilirsiniz.

Örneğin :

  • 1. Bir sesten başlayacaksanız, oktav daha güzel bir başlangıç noktası olabilir.
  • 2. Başka notalardan başlamayı deneyebilirsiniz.
  • 3. Oktavın bir önceki sesi 7’li ya da oktavın bir alt, iki solu, minör üçlü aralığını da tercih edebilirsiniz. Bunlar melodi kurmak için daha uygun notalar olacaktır. Uygulamalarını görmek için youtube videosuna tıklayabilirsiniz.

2. HATA: RİTMİK VARYASYON YAPMAMAK

Sabit bir metronomda, 4’lük, 8’lik, 8lik üçleme, 16lık, 16lık üçleme gibi farklı nota değerlerini kullanmak ritmik varyasyonlarınızı arttıracaktır.

Doğaçlama yaparken “Ne çalacağım, hangi dizidideyim, hangi nota değerlerini kullanıyorum”dan düşünmekten çok melodi odaklı düşünmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için de kulağınızı, müzikal hayal gücünüzü geliştirmekte çok fayda var. Kulağınızı geliştirmek için güzel yöntemlerden birisi blues şarkıcılarını açıp, onların söylediği vokal melodisini taklit etmeye çalışmaktır.

Bu melodileri çalıştığınızda sürekli aynı nota değerlerini kullanmadıklarını, bir ritmik varyasyon içinde olduğunu göreceksiniz.

Bunlarla birlikte tabii ki de, ne kadar çok teknik, ne kadar fazla farklı dizi ve bunları nasıl kullanabileceğinizi bilirseniz, o kadar geniş bir spekturumunuz olacaktır.

Daha fazla diziyi nasıl kullanabileceğinizi, akorlarla dizilerin ilişkilerini öğrenmek istiyorsanız Müzik Üniversitesi’nde hazırlanmış olan Gam ve Modlar kursuna bakabilirsiniz.

3. HATA: BOŞLUK BIRAKMAMAK

Nasıl bizler konuşuyorken noktalar ve virgüller kullanıyorsak, gitar çalarken de bu noktalar ve virgüllerden yararlanmalıyız. Gitarla doğaçlama yaparken boşluk verdiğimiz zaman sonraki notanın değerini arttırmış oluruz. Böylelikle bu boşlukları kullanmak daha iyi bir etki yaratacaktır.

4. HATA: DUYGU VERMEMEK

Diğer yapılan hatalardan birisi ise, duygu hissettirecek teknikleri çok kullanmamak. Oysa çaldığımız şeye duygu katmak bir ruh kazandırır. Duyguyu daha rahat vermenize yarayacak bend, slide, vibrato gibi tekniklerden faydalanabilir, bunları kullanarak duygularımızı daha net ifade edebiliriz.

5. HATA: MÜZİĞE EŞLİK ETMEMEK

En önemli noktalardan birisi de, müziğe eşlik etmek için önce müziği iyi bir şekilde dinlememiz gereklidir. Müziğin nasıl bir ritmi, nasıl bir hissiyatı varsa ona göre çaldığımız zaman çok daha etkili ve uyumlu duyulacaktır.

6. HATA: DİNAMİĞİNE AYAK UYDURMAMAK

Müziğe eşlik etmenin bir sonraki adımı da müziğin ya da backing trackın dinamiğine ayak uydurmaktır. Bunu yapmak için öncelikle tuşenizi kontrol etmelisiniz. Gitar üzerindeki manyetik switchleri ve potlarla bunu yapabilirsiniz. Bunu nasıl yapabileceğini öğrenmek için örnekleri ile birlikte gösterdiğimiz youtube videosuna göz atabilirsiniz (Gitarda doğaçlamalarınız neden güzel duyulmuyor? – Deniz Sayman). Yani gitarınızın ayarlarıyla oynayarak şarkının hissiyatına uygun bir tonda ayarlamak oldukça önemlidir.

Belirtmiş olduğumuz bu 6 hatayı kendinizde gözlemleyip, verdiğimiz tavsiyelerle hatalarınızı düzeltmeye başlayabilirsiniz.

Daha fazla şey öğrenmek ve de kendinizi geliştirmek için Müzik Üniversitemizde size çok daha yararlı olacak kurslarımıza ulaşabilirsiniz. Elektro gitar için hazırlanmış olan kursumuza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bunlarla birlikte youtube kanalımıza (Deniz Sayman) abone olup bildirim sesini açabilir ya da discord ve facebook’dan ”Gitar Muhabbetti” topluluklarımıza katılabilirsiniz.

Müzik Üniversitesi biriktirdiğim tecrübe ve bilgileri öğrettiğim yer. Eğer henüz Müzik Üniversiteli değilseniz Elektro, Akustik ve Bas Gitar, Şarkı Söyleme, Müzik Teorisi ve Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar çalışabileceğiniz,  ortak bir bilinçle daha uzun bir yolu daha kısa zamanda gitmeyi amaçlayan bir hareketin bir parçası olabilirsiniz. Buradan buyrun - Müzik Üniversitesi Nedir?

İlgili Yazılar

Pentatonik Gam Nedir?

Pentatonik Gam Eğer bir süredir gitar çalıyorsanız, muhtemelen dizileri (gamları) ve onları bilmeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Bir anda bir çok gama bakmak ve öğrenmeye çalışmak boğucu…