Gitar Tellerinizi Hangi Sıklıkla Değiştirmelisiniz ?

Gitar tellerini kural olarak en az 3 ayda bir (veya 100 saat kullanımdan sonra) değiştirmeniz önerilir. Bu, kullandığınız tellerin türüne ve çevresel etkilere maruz kalma durumlarına göre değişebilir. Bazı gitar telleri, dayanıklılık için kaplanırken, bazıları (örneğin bronz gibi) daha az dayanıklı malzemelerden yapılır ve oksidasyona daha duyarlıdır.

“Teknik olarak” tellerinizi koptuğu zaman değiştirmeniz yeterlidir. Yukarıdaki açıklama daha çok bir öneri olarak kabul edilir. Çoğu durumda aşınmış tellerle birkaç hafta çalmanız mümkündür. Ancak, bu tonunuzu ve gitarınızın hissini / çalınabilirliğini etkileyecektir.

Yine de, gitar tellerini düzenli bir gitar çalma rutininin bir parçası olarak değiştirmeniz gereken bir şeydir. Uzun süreli çalımlardan sonra gitar teli en öncelikli satın almanız gereken şeylerdendir.

Ayrıca, her değiştirdiğinizde, gitarınızın diğer bakım rutinlerini yapma şansı elde edersiniz, örneğin entonasyon ayarını kontrol etme, klavyeyi temizleme ve gitarınızın sesini ve dayanıklılığını artıran diğer şeyleri yapma şansınız olur.

Gitar tellerini değiştirmeniz için en yaygın nedenler şunlardır:

  • Teller korozyona uğramış – paslanmış durumda olabilir.
  • Gümüş / altın teller kirlenmeden kaynaklı kahverengi veya siyah görünüyor olabilir .
  • Teller, üst oktavda tiz bir ses çıkarıyor olabilir.
  • Gitarınızın sesini / tonunu iyileştirmek veya değiştirmek istiyor olabilirsiniz.

Gitar Tellerinin Dayanıklılığını Etkileyen Faktörler

Tellerin Türleri
Genellikle, akustik ve elektro gitarlarda çelik/nikel, pirinç/bronz veya fosfor/bronz gibi kaplamasız teller kullanır. Her tel türünün malzeme kombinasyonuna bağlı olarak karakteristik bir ton ve ömür vardır.
Son yıllarda, kaplamalı teller kategorisinde daha fazla seçenek görmekteyiz. Elixir Nanoweb Kaplamalı Elektro Gitar Telleri gibi. Bu teller, daha az sıklıkla tel değiştirmenizi sağlamak için özel teknoloji kullanılarak tasarlanmıştır. Kaplamasız teller, kaplamalı tellere kıyasla paslanmaya daha açıktır.
Ancak, tonları ve dokunuşa nasıl cevap verdikleri konusunda bazı farklılıklar vardır. Kesin olarak birinin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek objektif olmaz. En iyi yapabileceğiniz şey, her türle deneme yapmak ve ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını değerlendirmektir.

Tellerin Bakımı
Düzenli olarak tel temizleyicileri kullanıyor musunuz? Tellerin bakımını yapmak için bir krem kullanıyor musunuz? Her çalım seansının ardından telleri siler misiniz? Çoğu insan, kolaylığı veya ek maliyetleri nedeniyle tel bakımına göz yumar.
Kötü bakımlı gitar telleri, kısa bir ömre sahiptir. Bu, parmaklarınızdan biriktirdikleri kir ve yağlar nedeniyle kaba bir yapıya sahip olacakları anlamına gelir. Hatta gitarın boyun kısmı da (klavye) kazıyabileceğiniz bir miktarda tabaka şeklinde kir biriktirir.
Bu, yukarıda bahsedilen tel bakım önlemlerinden herhangi birini takip etmiyorsanız birkaç hafta içinde bile olabilir. Birikim, telleri paslandırır ve gitarınızın çalma deneyimini kötüleştirerek hoş olmayan bir ses çıkmasına neden olur.

Çalım Sıklığı

Oldukça basit. Ne kadar çok çalarsanız, o kadar erken gitar tellerinizi değiştirmeniz gerekir. Bu, yapılan bendler, akort etme, çekiştirme ve aşınmaya neden olan diğer şeylerden dolayıdır. Tellerin ömrü, nemli bir iklimde bulunma ve parmaklarınızdaki yağ/kir gibi faktörlerden de etkilenir.

Sıradan gitaristler, gitarı ara sıra eline alanlar ve öğrenme aşamasında olanlar genellikle günde 30 ila 60 dakika arası çalma süresine sahiptir. Uygun bir bakım ile, kaliteli (kaplı) bir gitar telinin değiştirilmeden önce birkaç ay dayanması mümkündür. Profesyonel müzisyenler ve daha azimli gitarseverler, günde 3 saatten fazla çalanların ise, 3 ila 4 haftada bir değişiklik yapmaları gerekebilir.

Tellerin Kalınlığı

Kalın (ağır) tel kalınlıklarının sustaini artırdığı ve daha uzun ömürlü oldukları bilinir. Ancak çalmaları nispeten daha zordur. İnce (hafif) tel kalınlıkları parmaklar için daha rahat olup, parlak bir ses verirler ve solo çalmak için daha uygundurlar, ancak daha kolay kopabilirler.

Ancak, farklı tel malzemeleri ve kalınlıkları, belirli çalma stilleri ve türler için daha uygun tonlar üretir. Bu nedenle, bu tür kararlar alırken akılda tutulması gereken diğer faktörler de vardır.

Aşırı Terleme

Neden gitar tellerini sık sık değiştirmek önemlidir?
Daha önce belirttiğimiz gibi, gitar tellerini değiştirmenin gitar tonunuzu iyileştirebileceğinden veya değiştirebileceğinden bahsettik. Bununla birlikte, yeni tellerin genellikle keskin ve parlak bir sese sahip olduğuna işaret ediyoruz. Stüdyoda yeni bir parçanız için kayıt yaparsanız ve gerçekten mix mühendisini sevmiyorsanız, eskimiş tellerin hafif, cansız tonlarıyla kaydınızı yapabilirsiniz. Eğer kendiniz yaparsanız, tellerin değiştirme maliyeti genellikle ekonomik olarak daha uygundur. Bu nedenle onları kendiniz değiştirmek akıllıca olacaktır.

Gitar tellerimin ne zaman değişmesi gerektiğini nasıl bilebilirim?

Dikkat etmeniz gereken birkaç belirgin işaret vardır:

Gitar telleriniz akordda kalmaz.

Tellerle ilgili akord sorunları genellikle şu iki zamanda olur: Teller yeni olduğunda ve teller eskidiğinde. Yeni tellerin akort düzeninizi bir alışma süreci vardır. Tellerin ömrünün sonuna doğru, teller bozulduğunda da akortları bozulmaya başlar.
Eğer tellerin akordda kalmaması sorununu yaşıyorsanız, değiştirme zamanı gelmiştir.

Gitarınızın tonu mat.

Bu kolaydır. Yeni teller parlaktır, eski teller mat. Eğer gitarınızın tonu örtüyle kaplanmış gibi geliyorsa, yeni teller takma zamanı gelmiştir. Mat bir sesi olan tellerin estetik kalitesi olabilir – bazıları bunu tercih eder – ancak çoğu kişi için yeni teller takmak için kesin bir işarettir.

Gitar telleriniz renk değiştirdi.

Parmaklarınızdaki terler zamanla tellerinizde birikir. Teller eskidikçe, bu terlerin neden olduğu korozyonu göreceksiniz. Bu özellikle akustik gitar telleri için geçerlidir (ve kaplamalı akustik teller bunu önlemek için formüle edilmiştir). Renklerinde değişiklik görmeye başladığınızda, korozyon tellerin kopmasına neden olmadan önce gitar tellerini değiştirmek akıllıca olabilir.

Gitar telleriniz sert hissediliyor.

Özellikle ağır bir tel ölçüsü kullanmıyorsanız, tellerde çaba harcamadan bende yapabilmeniz her zaman mümkün olmalıdır. Normalden daha çok gitarınızla mücadele ediyorsanız, gitar tellerinizi değiştirme zamanı gelmiştir.

Gitar telleriniz kirli hissettiriyor.

Eğer bir çalışma seansını tamamladıktan sonra parmaklarınızda kir varsa, telleri değiştirme zamanı gelmiş demektir. Bu özellikle naylon tellerde ve özellikle yüksek tellerde (bass telleri hariç) daha belirgindir. Gerçekten kir parçalarını görüp hissedebilirsiniz. Bu durumda, tellerinizi değiştirme zamanı gelmiştir.

Gitar telleri eskidikçe ne olur?

Eski gitar telleri zamanla kırılgan hale gelir, gerilimi tutma kapasitelerini kaybederler. Yaşlandıkça cansız ve tok bir ses çıkarmaya başlarlar ve tonal kaliteleri giderek kötüleşir. Yeterli süre geçtikten sonra telleriniz kırılmaya daha yatkın olur ancak bu kaplamasız teller ve naylon teli olan gitarlarda daha az yaygındır.

Bu durum sonucunda telleriniz, çalması hoşunuza gitmeyen, zor ve daha yüksek perdelerde hafifçe de olsa akort dışında kalabilen bir hale gelir . Bunu görmezden gelirseniz, sertleşirler ve daha gerilimli hale gelirler ve nihayetinde gitarınızı akort ederken bile kopabilirler.

Gitar tellerimin ömrünü nasıl uzatabilirim?

Her çalma seansından önce ve sonra, tüylenmeyen mikrofiber bir bez kullanarak telleri temizlemeyi alışkanlık edinin. Evinizde uygun bir şey bulamazsanız, Fender Premium Plush veya Ernie Ball Polish Guitar Polish Cloth gibi bezler kullanmanızı öneririz.Çünkü bunlar gitarınızın her yeri için kullanılabilir.

Bir adım daha ileri gitmek için, haftada bir kez GHS Fast Fret veya Dunlop 6582 String Conditioner gibi bir temizleyici/yağlayıcı kullanın. Çoğu temizleyici veya yağlayıcı, bir aplikatör veya sıvı aplikatör kullanır. Basitçe tellerin üzerine kondisyoneri dökerek kir ve yağları temizleyebilirsiniz.

Ayrıca, fretboard yağı, tel temizleyici, yıkanabilir mikrofiber havlular ve gitar cilası içeren bir gitar bakım seti satın alabilirsiniz. Bu setler küçük boyutlu ve akustik gitar gig çantanızın veya elektro gitar gig çantanızın ön cebinde rahatlıkla saklanabilir.

Profesyonel müzisyenler tellerini ne sıklıkta değiştirirler?

Elektro veya akustik gitarlar için teller konusu değişiklik gösterebilir. Akustik gitarlarda teller daha uzun ömürlüdür, ancak parlaklık zamanla azalır.

Bazı profesyonel gitaristler her hafta veya her performanstan ve kayıttan önce tellerini değiştirdikleri bilinirken, diğerleri daha uygun bir “ayda bir” rejimini takip ederler (tabii ki kendi gitar teknisyeninize sahip olmak bu işi kolaylaştırır). Tersine, yumuşak veya vurucu bir ton isteyen gitaristler aylar boyunca bile aynı telleri kullanabilirler.

Sonuçta, tercih ettiğiniz tona, kullanımınıza ve daha önce vurguladığımız diğer faktörlere bağlıdır.

Gitar Tellerini Ne Sıklıkla Değiştirmeniz Gerektiği Konusundaki Son Düşünceler

Eski ve mat gitar tellerinin yerine yenilerini takmak aynı gitarın tamamen farklı bir enstrümanmış gibi duyulmasını sağlayabilir. Bir veda ipucu olarak, performans öncesinde (konserler, stüdyo kayıtları gibi) her zaman telleri değiştirmeniz gerektiğini belirtmek istiyorum.

Önemli bir etkinlikten bir veya iki gün önce değiştirirseniz, yeni teller zaman içinde yerleşme şansı bulacaktır (özellikle akustik gitarın daha ağır telleri için önemlidir). Bu, performansınız sırasında (genellikle olduğu gibi) akortlarının bozulmamasını sağlayacaktır.

Müzik Üniversitesi Nedir?

Müzik Üniversitesi, elektro gitar, şarkı söyleme, müzik teorisi (armoni), müzik prodüksiyonu, bas gitar, akustik gitar konularında kurslar bileceğiniz bir online müzik okulu olmanın yanı sıra, müzikle ilgili bir sosyal medyadır.

  • Tüm kurslara erişim
  • Telefon / Tablet ve bilgisayardan, istediğiniz ortamda çalışın.
  • Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel her ay performans geri bildirim videoları.
  • Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel grup, soru-cevap imkanı, sınırsız eğitmen desteği.
  • Deniz Sayman’ın tüm kursları, Hayko Cepkin, Demir Demirkan, İzgi Gültekin, Samet Kılıç, Gökhan Büyükkara, Özgür Kalaycıoğlu, Ercüment Subaşı gibi isimlerin Müzik Üniversitesi’ne özel hazırladığı içerikler.
Müzik Üniversitesi biriktirdiğim tecrübe ve bilgileri öğrettiğim yer. Eğer henüz Müzik Üniversiteli değilseniz Elektro, Akustik ve Bas Gitar, Şarkı Söyleme, Müzik Teorisi ve Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar çalışabileceğiniz,  ortak bir bilinçle daha uzun bir yolu daha kısa zamanda gitmeyi amaçlayan bir hareketin bir parçası olabilirsiniz. Buradan buyrun - Müzik Üniversitesi Nedir?

İlgili Yazılar

Pentatonik Gam Nedir?

Pentatonik Gam Eğer bir süredir gitar çalıyorsanız, muhtemelen dizileri (gamları) ve onları bilmeniz gerektiğini duymuşsunuzdur. Bir anda bir çok gama bakmak ve öğrenmeye çalışmak boğucu…

Yorumlar