Wah Pedalı Neden Müthiş Bir Şey? Wah Pedalı Nasıl Kullanılır?
Wah Pedalı Nasıl Kullanılır?
Selam sevgili arkadaşlar. Bu videoda “wah” pedalından ve “wah” pedalının nasıl kullanılabileceğinden bahsedeceğim.
Hem “Fender”le hem “Gibson”la çalacağım sizin için. Bazı fikirler ve bazı “riff”ler göstereceğim.
“Wah” pedalının yaptığı şey aslında filtre koymak gitar sinyalinize. Baslarını ve tizlerini kapatıp sadece orta frekansları bırakıyor.
Ve bu da gitar, aslında gitar ensrumanının bulunduğu frekans aralığı, daha çok. Ve bu açık bıraktığı orta frekans aralığını kaydırıyor, filtreliyor yani birazcık farklı frekanslarda ufak ufak oynuyor.
Ve bu da bize farklı bir duyum elde etmemizi sağlıyor. Bir filtreli duyum elde etmemizi sağlıyor.
Wah Pedalı Çeşitleri
“Wah” pedalımızı tabii ayağımızı basarak aktive edebildiklerimiz var. Benim “Wah” pedalım “Morley Bad Horsie” ve direkt bastığınız zaman aktive oluyor yani bazılarını sert basıp düğmeyle aktive etmeniz gerekiyor.
Mesela “Dunlop Cry Baby”lerin bir kısmı öyle. Ama benimki direkt aktive olanlardan. Örneğin bazı “riff”ler çalabiliriz bununla. Mesela “Yavuz Çetin”in “Yaşamak İstemem riff”inde kullandığı yine bir “wah”lı bölüm var.“ Wah”lı katman var.
Wah’lı Riffler
Ve bu katmanın yanı sıra, bir akor vurup orada daha yaratıcı bir “wah” kullanımı yapıyor yani sadece bas çek, yani ritmik olarak basıp çekmek dışında sekizlik ya da onaltılık nota gibi, ki burada 8lik nota “shuffle” ritminde basıp çekmek yerine, daha yaratıcı bir melodiyle kullanıyor. Ona bir bakalım.
Tabii ki “wah” pedalını güzel kullanım yerlerinden birisi, bendler. Yani çeyrek “bend”ler, tam ses “bend”ler, yarım ses “bend”ler. Bunların hepsinde denemek, ve işte farklı zamanlamalarla, farklı hissiyatlarla denemenizde fayda var.
Elbette “solo”larımızın işte bendlerimize göre yapacağımız filtreyi açıp kapama, bu tarz örnekler olabilir işte. Hızlı sololarda çok güzel duyulabiliyor. Tabii ki birazcık takılmak, daha yaratıcı şeyler denemek, “wah” pedalıyla farklı ritimler, farklı açıp kapama şekilleri denemek bizim elimizde.
Diğer gitarımıza geçelim ve diğer gitarımızda da benzer şekilde “wah” fikirlerini konuşalım. Bakalım nasıl olacak yakın çekimden. Tekrar eden “lick”lerle, tekrar eden “riff”ler, oldukça kullanımı keyifli duyulan bir pedal.
Tekrar eden “lick”lerin yanı sıra “tapping”, “legato” gibi tekniklerde de çok güzel duyuluyor. Hızlı çaldığımız tekniklerde ve bağlı çaldığımız tekniklerde “wah” pedalıyla bir filtre koymak “Steve Vai”’nin çok kullandığı veya o tarz gitaristlerin çok kullandığı bir numara. Mesela “Whitesnake”’in “Fool For Your Loving” solosunda çok belirgin bir bölüm var bununla alakalı. Orayı dinleyebilirsiniz.
“Wah” pedalını kullanmayı sevdiğim şekillerden birisi de “sweep” yani taramak. Yavaş yavaş açıp, kapamak. Bunu farklı şekillerde yapabiliriz, bir kaç örnek bakalım bunlardan.
Video Hakkında
Gitar
Gibson 60’s Les Paul Classic Honeyburst
Fender Standard Stratocaster
Amp
Marshall Silver Jubilee
Pedal
Morley Bad Horsie
Sizce hangi gitarla daha keyifli oldu? “Wah” pedalını kullanmak? “Gibson Les Paul”’le mi, yoksa “Fender Standard Stratocaster” mı? Hangisi daha çok hoşunuza gitti, yorumlara yazabilirsiniz. Video hoşunuza gittiyse, beğenerek destek olmayı unutmayın. Kanalıma henüz abone değilseniz, abone olup, bildirim zilini açabilirsiniz. Böylece yaptığım bütün videolardan anında haberdar olabilirsiniz.
Elektro Gitarda Teknikler, Gamlar ve Çok Daha Fazlasını Öğrenmek İster Misiniz?
Müzik Üniversitesi’nde bulunan Elektro Gitar kurslarında bir çok konuyu ve tekniği detaylıca öğrenebilir, bu konularda ustalaşmak için bir çok egzersiz bulabilirsiniz. Sitemizde Elektro Gitar için hazırlanmış 15 kursun tamamını bu linkten inceleyebilir ve içeriklerine göz atabilirsiniz.
Müzik Üniversitesi’nin Avantajları
- Telefon / Tablet ve bilgisayardan, istediğiniz ortamda çalışın.
- Videolara Entegre Tab / Notasyon sistemi, tüm cihazlarda tam ekran yapılabilir ve anlatım videolarımıza entegre “Guitar Pro” uygulaması gibi çalışır. Örnek bir soloyu bu linkten inceleyebilirsiniz.
- Elektro Gitar, Müzik Teorisi(Armoni), Vokal (Şan), Müzik Prodüksiyonu konularında kurslar, saatlerce çalışabileceğiniz ders içeriği. Tüm kurslarımıza buradan göz atabilirsiniz.
- Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel canlı-yayınlar, soru-cevaplar.
- Müzik Üniversitesi öğrencilerine özel facebook grubu ve forumlar.