Müzik Üniversitesi Forumları

Gitar ve müzikle ilgili sorularınıza yanıt alın, sizin gibi müzisyenlerle bağlantı kurun.

  • Posted by Utkucan Şahinbaş on Kasım 17, 2019 at 5:56 pm

    Hocam selamlar,

    Bugun bizim mundus ekibinin akasya sanat merkezinde kek roka oyunu var. Sahne hazirliklari sirasinda diger oyun için yaptığım muzikleri denemek istedim. Sizde dinlemistiniz zaten. Bildiğiniz üzere ses seviyeleri normale gore %50 kısık. (Hattabirini 4 desibel outputta actim )mixerden gaini artirmasini istedim 3 desibel kadar,  artıramam dedi. Neden diye sordugumda sisteme zarar dedi. Pickte vurmuyordu. Normal gain seviyesini -8 belirlemiş 0 a bile getirtemedim.

    Baska bir şarkı denedi benimkilerden katbe kat yuksek cikiyordu.

    Normalde boyle mi olur?

    Utkucan Şahinbaş yanıtladı 1 ay önce 2 Katılımcı · 12 Yanıt
  • 12 Yanıt
  • Deniz Sayman

    Administrator
    Kasım 19, 2019 at 10:28 pm
    Puan 4,664 Puan
    Başarılar:
    Ogretmen

    Selamlar.

    Mixer çıkışını açtığında, diğer yüksek şarkılar çalarsa sisteme zarar verebilir. Ya ani peakler ya da uzun süre yüksek ses sisteme zarar verebilir.

    Sizin durumunuz Gain Staging denilen bir uygulama sonrası outputa koyacağınız limiterla çözülebilir. Gain Staging konusu ile ilgili detaylı bir video yapacağım ancak özet olarak projedeki stereo output dahil tüm kanallı -6dB’de peak yapacak, -18dB civarında ortalama olarak gezinecek şekilde ayarlamak gerekiyor.

    Stereo Output kanalınız da -6dB civarında olduğunda siz buna 5-6dB ses yükselten bir limiter koyarak yeterli yüksekliğe erişebilirsiniz.

    Şimdilik şuna dikkat edebilirsiniz: Projedeki kanallara tek tek baktığınızda kaç dB civarındalar? Output kanalınız ortalama nerelerde ve nerede peak yapıyor?

  • Utkucan Şahinbaş

    Üye
    Kasım 29, 2019 at 11:22 am
    Puan 10 Puan
    Kullanıcı Kullanıcı

    Hocam limiter koydum 4 desibel açtım
    ekran görüntüsü atıyorum

  • Deniz Sayman

    Administrator
    Aralık 1, 2019 at 9:59 am
    Puan 4,664 Puan
    Başarılar:
    Ogretmen

    Selamlar,

    Ekran görüntüsünde limiter bypass görünüyor, denerken aktif miydi? Bir de öncesinde kanallara gain staging uygulamış mıydınız?

    Mixer ekranından gördüğüm kadrıyla güzel bir panaroma var. “companamelodi” kanalında bulunan reverb ve delay kanallarını send olarak ayrı bir FX kanalına göndermenizi öneririm, burada daha etkili üzerinde oynamaya yapabilir, gerekirse daha yaratıcı kullanabilirsiniz. (örneğin delayi de reverb e göndermek, reverb ve delay e ayrı EQ uygulamak gibi)

  • Utkucan Şahinbaş

    Üye
    Aralık 3, 2019 at 7:42 pm
    Puan 10 Puan
    Kullanıcı Kullanıcı

    Denerken limiter aktifti.  kanallara  gain staging uygulamadim

    Hocam internette bir videoda paralel compressor diye bii izlemistim ayni kanali kopyalayip, videoyu cekenin tabiriyle efektlerde sacmalayip, cok kısık tutarak canlı bir ses elde etmek istedim.

    Ayri bir efekt kanali açacağım

    Ve limiter da inputta oynama yapmali miyim?

    Teşekkürler

Log in to reply.