Müzik Üniversitesi Forumları

Gitar ve müzikle ilgili sorularınıza yanıt alın, sizin gibi müzisyenlerle bağlantı kurun.

Müzik Üniversitesi Forum Müzik Teknolojileri ve Prodüksiyonu Mix Odası İçin Akustik Yalıtım

  • Mix Odası İçin Akustik Yalıtım

    Posted by ilyas mert unur on Mart 20, 2023 at 9:02 pm

    Salonu mix odasına çevirdik. Kendi kendimize hazırladığımız emici panellerle akustik yalıtım yaptık. Fotoğraflarda mix odamızdan bir kesit koydum. Ayrıca panellerin yerleştirilmesinden öncesi ve sonrasına ait RT60 ve Spectrogram analizlerini de koydum. Hesaplayarak iş yapınca her şey tıkırında gidiyor. ✌

    ilyas mert unur yanıtladı 1 yıl, 1 ay önce 3 Katılımcı · 6 Yanıt
  • 6 Yanıt
  • Timurhan Sancaktar

    Üye
    Mart 22, 2023 at 12:21 am
    Puan 6,433 Puan
    Başarılar:
    Kullanıcı Kullanıcı

    O panelleri ne ile yaptınız? Ve ne kadara mal oldudu?

    • ilyas mert unur

      Üye
      Mart 22, 2023 at 5:26 pm
      Puan 1,396 Puan
      Başarılar:
      Gitarist

      Knauf MP Acousticboard kullandım. Herbiri 60*120 cm ebatında ve 5 cm kalınlığında olan mineral yünleridir. 3 tanesini üst üste koyup etraflarına sunta çerçeve ile kapladım. Ben aldığım zamanda yanlış hatırlamıyorsam 1 paleti (9 adet) 1400₺ idi, yani 1400₺ ile 3 adet akustik panel oluşturabildim. Odada şu an 12 panel bulunuyor, 5600₺ civarında tutmuştu sanırım. Cüzi bir miktar da suntalar tutmuştu ama onların fiyatlarını hatırlamıyorum. 5500-6000₺ arası tuttu diyebilirim.

      Bununla birlikte panelleri almadan önce internette karşılaştığım hemen her panelin absorbsyion kat sayılarını not aldığım bir dosya vardı. İncelemek isteyebilirsiniz diye linkini aşağıya bırakıyorum, iyi çalışmalar.

      https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Fo1vTzG_xEmD8Rakbey3TzpSNsyIpWcNQAEvvJI_1yM/edit?usp=sharing

    • Timurhan Sancaktar

      Üye
      Mart 22, 2023 at 5:29 pm
      Puan 6,433 Puan
      Başarılar:
      Kullanıcı Kullanıcı

      biraz maaliyetliymiş. Üstüne şimdi zam da gelmiştir. Acaba öğrenci indirimi yaparlarmı????

      Excel dosyası için teşekkürler biraz inceliyeceğim.

    • ilyas mert unur

      Üye
      Mart 22, 2023 at 6:21 pm
      Puan 1,396 Puan
      Başarılar:
      Gitarist

      Aslında 1.7s odada kalan bir bass frekansı 350ms civarına indirebilmek gerçekten çok maaliyetlidir. Çoğunlukla bu tür işlemler 20-30bin ₺’den başlar. Excel tablosunda ürünlerin satış linkleri de mevcut, oradan teyitleyebilirsin. Ama tabiki odada yapmayı istediğiniz şeylere ve bütçenize göre söylediğim fiyat değişkenlik gösterecektir. Eğer odanız mix/master’dan ziyade kayıt almaya yönelikse panelleri 3 kat yapmayabilirsiniz. Tek veya çift kat oluşturarak, odadaki sayısını değiştirerek de fiyatı kendinize göre uyarlamaya çalışabilirsiniz. Örneğin gitar kaydı alıyorsanız, geniş aralıklarla tek kat hazırlanmış 9 panel asarak 1700₺’ye (güncel fiyat) daha temiz kayıt alma imkanınız olabilir.

  • Deniz Sayman

    Administrator
    Mart 22, 2023 at 11:25 am
    Puan 4,654 Puan
    Başarılar:
    Ogretmen

    Elinize sağlık ????Odadaki en büyük problem masanın ve dolayısıyla hoparlörün camlara yakın olması. Cam yüksek düzeyde yansıtıcı bir yüzey olduğu için yansıyan ses duyumu değiştirecektir. Tabii oradaki kalın perde ile bunu azaltmak mümkün ama tam olarak etkisini sıfırlamak mümkün değil.

    Yine de bence en önemlisi elinizdeki malzemeye ve sonucuna ne kadar alışık olduğunuz. Odada biraz yankı olacağınız ve bunun ne gibi sonuçlara sebep olduğunu tecrübe ederek mixlerinize etkisini minimize edebilirsiniz.

    • ilyas mert unur

      Üye
      Mart 22, 2023 at 6:16 pm
      Puan 1,396 Puan
      Başarılar:
      Gitarist

      Teşekkürler hocam.

      Hoparlörler, odanın merkezine alındığında bass frekanslarda sönümlenme ve aynı zamanda faz sorunu gözlenir. Böyle bir tasarımda spectrogram grafiğinde ring denilen halkalar görülür ki bu istenmez. Bu yüzden hoparlörleri odanın merkezine almamam gerekiyordu. Ve sizin de belirttiğiniz gibi eğer hoparlörler cama çok yakın olursa da yüksek frekanslardan aşırı yansıma duyulur. Bu yüzden camlara da çok yakın olmaması gerekiyordu. Bu yüzden bu iki değişken arasında optimum değeri yakalamam gerkiyordu. Ben de bu yüzden bunu denemeye karar verdim ve hoparlör-dinleyici üçlüsünü ikizkenar üçgenin köşelerine yerleştirerek toplam 56 farklı deney ve ölçüm aldım. En iyi pozisyonlama hoparlörlerin camlardan 1 metre ve benim de yaklaşık 1.7 metre uzakta olduğum pozisyonlamaydı.

      İlginç bir biçimde, cam aslında akustik seslere low-cut uygulayan ve mid range’de boost sağlayan bir akustik filtredir. Ekipmanların (kayıt malzemeleri, hoparlörler vs.) cama olan yakınlığı, transfer fonksiyon eğrisini değiştirir, yani cut ve boost miktarını ayarlar.

      Düşük frekanslar küresel yayıldığından woofer’lardan direkt camlara yönelenleri dışarı göndererek odada şişmesini önlemiş oldum. Tweeter’lardan çıkan sinyaller ise tepe açısı yaklaşık 45-50 derece olan bir koni içerisinde yayılıyorlar ki bu direkt tweeter’lardan çıkan yüksek frekans sinyallerinin az bir ksımının arkaya, cama ulaştığı anlamına geliyor. Camlardan yansıyarak benim duyumumu etkileyebilecek tek unsur, oda içerisinde duvarlardan yansıyıp da cama gelen ve oradan kulağıma gelen sinyaller olabilir. Ki bunu da diğer 5 duvar ve cam arasında hoparlör-dinleyici pozisyonlamasına bağlı olarak oluşacak 1. ve 2. yansıma noktalarını hesaplayıp bu noktalara paneller asarak giderdim.

      Neticede mükemmel bir sonuç değil ancak küçük bir oda için sanırım gayet iyi bir sonuç. Çünkü RT60 grafiğine bakıldığında low-end frekansların sönüm değerleri mid ve high range değerlerinden 2.60 katından daha az. Bu da bass ve tizler arasında daha dengeli bir duyuma izin veriyor.

Log in to reply.