Müzik Üniversitesi Forumları

Gitar ve müzikle ilgili sorularınıza yanıt alın, sizin gibi müzisyenlerle bağlantı kurun.

  • Marshall CODE Sorunsalı

    Posted by Görkem Sergen Akdoğan on Şubat 3, 2020 at 3:15 am

    Hocam selamlar.
    Öncelikle yaklaşık 6 – 7 ay önce Marshall CODE 100 kafa amfisi satın aldım. Bu dijital bir prosesör amfi karışımı gibi bir sisteme sahip. İçerisindeki kanal oluşturma ve amfi simülasyonları işimi oldukça görüyor ama bir sorun var. Önceden kullandığım analog pedallar ile bir türlü kullanamıyorum. Efektleri konusunda bir sorun yok fakat “Level” veya “Limit” potları kesinlikle işe yaramıyor. Bu input ve Fx Loop içinde geçerli. Bu nedenle sahnede sadece boost yapmak için kanal değiştirmem gerekiyor. Bunun tam olarak sıkıntısı nedir ve nasıl giderilir herhangi bir bilginiz olursa yardımcı olur musunuz?

    Yada dijital amfi kullanan diğer arkadaşlar bu sorunu yaşıyor mu?

    Deniz Sayman yanıtladı 4 yıl, 5 ay önce 2 Katılımcı · 3 Yanıt
  • 3 Yanıt
  • Deniz Sayman

    Administrator
    Şubat 6, 2020 at 11:14 am
    Puan 6,158 Puan
    Ogretmen

    Selamlar,

    Geç yanıt için kusura bakmayın, malum kayıt dönemi, bir kaç gündür şehir dışındayım, sabahtan akşama çalışıyorum.

    CODE100 head in manual’ını inceledim ve gateway uygulamasına göz attım. FX loop levelıyla ilgili bir parametre göremedim, bu bana buradaki seviyenin sabit olduğunu düşündürttü.

    Dolayısıyla bahsettiğiniz level ve limit potlarının analog pedallar üzerindeki olduğunu düşündüm. Doğru mudur?

    Ses yükseltmek için analog pedaldaki level ı yüksek ayarlamak istiyorsunuz gibi anladım. Bu durumda input değil FX loop kullanmak gerekir. Ancak her level potu olan pedal istediğiniz solo boostu sağlamıyor olabilir. Daha farklı amfilerde istediğiniz ses yükselmeyi alabildiniz mi?

    Bu amaç için genellikle bir clean boost pedalı veya boost özelliği de olan bir EQ pedalı tercih edilir. Böyle bir pedal ile denediniz mi?

    Amfi dijital de olsa, analog da olsa preamp ile power arasına takılan(fx loop) bir clean boost pedalının gerekli ses yükselmesini sağlaması gerekir.

  • Görkem Sergen Akdoğan

    Üye
    Şubat 6, 2020 at 12:15 pm
    Puan 15 Puan
    Kullanıcı 0. Seviye

    Selamlar,

    Bahsettiğim level ve limit potları analog pedalların üzerinde. Ve evet boost için analog pedal kullanıyorum, ses yükseltme işlemi pedalda olmalı yani. Burada kullandığım pedallar eski transistörlü amfim de kullandığım pedallar zaten. Tekrar denedim ve başka amfide sorunsuz çalışıyor.

    Yalnız şöyle bir çıkarımım oldu hocam. Ben amfiyi aldığımdan beri “Headphones” kısmından Output ediyorum. Çünkü ev ortamında genel olarak çalışıyorum bu amfi ile ve “Loudspeaker” çıkışı fazla yüksek. Ufak bir kabine dediğim gibi Headphones’dan çıkıyorum. Amfi üzerinde bulunan Volume ve Master-Volume parametreleri çalışıyor.

    Sorunun kaynağı bu olabilir mi? Yazmaktansa denemek isterdim ama gitarım 1 haftadır bakımda. O nedenle imkanım varken sormak istedim.

  • Deniz Sayman

    Administrator
    Şubat 7, 2020 at 9:07 pm
    Puan 6,158 Puan
    Ogretmen

    Selamlar,

    Kulaklık çıkışı ile kabin girişinin empedanslarının birbirine uymuyor olma ihtimali çok yüksek. Bunun yanı sıra kulaklık çıkışı stereo ama kabin girişi mono, bu yüzden de sinyalde bir kayıp yaşıyor olabilirsiniz. Ya da kabinin iki girişi var ise onları kullanmak gerekir ama yine de empedans uyumsuzluğu sıkıntı oluyor olabilir.

    Bunlar haricinde mantıken fx loop; preamp ile power katı arasında seri bağlantı yapmanızı sağlayan bir giriş ve çıkış. Muhtemelen kulaklık çıkışı bunlardan sonradır devrede. Şöyle deneyebilirsiniz; bu çıkışa kulaklık bağladığınızda istediğiniz yükselme oluyor mu? En temizi tabii denemek

    Loudspeaker çıkışı yüksek bile olsa bunu kullanıp amfinin master volume ünü düşük tutmanızı öneririm. Amfi dijital olarak sesi yükselttiği için, tüplü amfilerdeki gibi yüksek volume ihtiyacı yok. Düşük ve yüksek seste aynı kaliteyi verecektir. Ama loudspeaker çıkışı yerine kulaklık çıkışı seste kalite kaybına bahsettiğim sebeplerden dolayı yol açabilir

Log in to reply.