Reply To: Hangi diziye hangi akor?

  • Deniz Sayman

    Organizer
    Ocak 21, 2024 at 6:47 pm
    Puan 6,158 Puan
    Ogretmen

    En fazla 2 saat çalışmak geliştirir demedim. Bunu anlamak için 80’e 20 diye geçen Pareto kuralını okuyup, ya da videolardan izleyip kendi çalışmanıza entegre edebilirsiniz.

    Çok büyük özeti şunu söylüyor : O gün yaptığınız çalışmanın %20’si kazandığınız gelişimin %80’ini sağlıyor. Yani aldığınız gelişimin 80%’ini 2 saatte, kalan 20%’yi 8 saatte alıyorsunuz – ortalama bir istatistik olarak.

    Bunu nasıl kullanacağız? Bizi asıl geliştiren 20%’yi bulup ona odaklanarak. Ama çok detaylı bir kavramı burada yazarak çok kısa sürede anlatmam çok zor. İzlemek ve okumak gerekir. Ama hayatımdaki tüm kararlarımı bu kurala göre vermeye çalıştığımı söyleyebilirim.

    Ne yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız da önemli. Örneğin şarkı çalışıyorsunuz 2 saat. Ama nasıl? Şarkının armonik ve ritmik analizini yapıyor musunuz? Hangi tonda? Hangi bölümde hangi akorlar kullanılmış, o akorlara hangi dizilerin hangi pozisyonları çalınmış? Hangi aralıklar tercih edilmiş ve bu tercihler sonucunda nasıl bir tını yaratılmış? Ritmik varyasyonları, yani farklı nota değelerini nasıl kullanmışlar. 3lemeler, noktalı notalar, 5lemeler vs. var mı?

    Öğrendiğiniz şarkıyı bu şekilde analiz ederek çalıştığınız zaman hem teknik, hem duygu hem de armoni bilginiz gelişir. Yaratıcılığınız da aynı oranda gelişir.

    Gamları çalışıyorsunuz diyelim. Metronomla yavaştan hızlıya gidiyor musunuz? Örneğin eğer bir legato egzersizini metronomla çok rahat olduğunuz bir hızdan başlayıp 1-1 arttırarak, tertemiz çalarak ilerliyor, üst sınırınıza geldiğinizde 5dk ara verip tekrar başladığınız noktadan biraz daha hızlı bir noktadan başlayarak çalışıyor musunuz? Bu çalışma tek bir egzersiz için bile 1-1.5 saat sürebilir. Yani 10 farklı egzersiz yapıyorsanız, muhtemelen metronomla doğru ve temiz bir şekilde çalışmıyor olabilirsiniz.

    Bence yapmanız gereken daha az konuya, daha detaylı odaklanmak.

    Diyelim ki majör gam çalıştınız bu hafta. Majör gamdaki şarkıları öğrenmeye, onları analiz etmeye çalışabilir, her gün 1-2 ya da en fazla 3 çalışmayı metronomla hızlandırmaya çalışabilirsiniz. Tabii ki bunlar metronom gibi temelleri oturtmuş olduğunuzu varsayarak söylüyorum, yoksa metronom kursunu izlemenizi öneririm.