Reply To: Hangi diziye hangi akor?

  • Deniz Sayman

    Organizer
    Ocak 21, 2024 at 5:02 pm
    Puan 6,158 Puan
    Ogretmen

    Aslında tüm soruların cevabını tek cümlede vermişsiniz.

    “Aslında bakınca tüm gitaristlerin armoni bilgisi Müzik Üniversitesi’ndeki kadar”. Tabii ki çok daha fazlasını bilen gitaristler/müzisyenler var. Ama buradaki bilgiyle inanılmaz müzikler yapan gitaristler de var.

    Grubumla 10.000+ kişilik festival konserinde çaldığımda burada anlattıklarımın belki yarısını bile bilmiyordum.

    Elinizde ne kadar çok kaynak olduğundan çok o kaynakları ne kadar kullandığınız önemli. Gördüğüm kadarıyla aslında sorduğunuz soruların bir çoğunu Yeni Başlayanlar için Elektro Gitar’dan başlayıp Elektro Gitarda Gam ve Modlar kursunda detaylı bir şekilde anlatıyorum. Örneğin bugünkü majör / minör pentatonikle ilgili olan sorunuz gibi.

    Bence bulabildiğiniz her kayanağa dağılmadan önce elinizdekinden maksimum verimi almalısınız. Sonrasında aynı konuları başka kaynaklardan da okuyarak başkalarının bakış açılarını da öğrenebilir ve üzerine koymak istediğinizde araştırmaya devam edebilirsiniz.

    Öğrendiğiniz bilgileri içselleştirmek için onları kullanmaya çalışmanız da gerekir. Sadece öğrenmek yeterli değildir. Şarkı üretmek, solo yazmak, doğaçlama yapmaya çalışmak, cover yapmak..

    İlk başta hayal ettiğiniz gibi olmayacak ama ilk başta kendimize kötü gelen o işleri yapmadan daha iyisini yapar seviyeye gelemeyiz.

    Bu arada çok uzun saatler çalıştığınızı belirttiğinizi hatırlıyorum. Bununla ilgili Pareto Prensibi yada Occam’ın Usturası olarak da bilinen 80’e 20 kuralını araştırmanızı öneririm. Özeti şu günde 10 saatlik bir çalışma yapıyorsanız bunun aslında 2 saatlik bir bölümü sizi gerçekten geliştiriyor. Bu bir istatistik bilgisi her zaman 100% doğru değil elbette.

    Sizin gelişiminizde maksimum fayda sağlayacak 20%’yi tespit edip onu maksimize ederek ilerlemenizi hızlandırabilirsiniz.

    ÖNEMLİ: Fazla bilgi yüklemesinden kaçının! Eğer bulduğunuz her şeyi bir anda öğrenmeye çalışırsanız sonunda hiç birini öğrenemediğinizi fark edeceksiniz.

    Bunu kendim de yaşadım.. Gamları ilk öğrendiğimde 5 defa baştan öğrenmeye çalıştım çünkü her seferinde 1 hafta içinde hepsini öğrenmeye çalışıyordum.

    Bunun doğal süreci sizin kadar çalışan birisi için her hafta 1 gam öğrenip onda ustalaşmaya çalışmaktır.

    Bir günde 10 saat çalışıp hepsini öğrenmeye çalışırsanız, yarın hiç birini hatırlamadığınızı fark edeceksiniz.