Reply To: Hangi diziye hangi akor?

  • Özgür Erdem

    Üye
    Ocak 17, 2024 at 10:48 am
    Puan 598 Puan
    1. Seviye

    Bildiğim kadarıyla 7’li akorlar majör dizi armonizasyonundaki akorlar ile aynı sadece majör dizide çıkan üç sesli akorlara 7. derece ekleniyor.Bu nedenle şarkının tonuna göre üç sesli akorlar yerine 7’lileri seçilebilir.

    6 ‘ lı akorlar , 13 ‘ lü akorlar , diminished , add ve sus akorlar da ihtiyaca göre kullanılabilir. Burada önemli olan nokta şarkının melodisine uygun şekilde tınlayan akoru kurabilmek..Mesala minör yedi yerine minör 9 akoru tercih edilebiliyor.Veya majör 7 yerine majör altı kullanan gitaristler gördüm.Dominant akorlar yerine de dim kullanılabiliyor..

    7’li akorları majör dizi içinde öğrenirsen diğer akorları kolayca dizi içerisindeki akorlar yerine kullanbilirsin..Mesala C majör tonunda G7 yerine G13 kullanırsın.

    Ödünç akor alma ile substitude chords konusunu incelemeni tavsiye ederim.Birbirlerinin yerine kullanılabilen akorlar var ve çok güzel tınlayabiliyor.Ek olarak secondary dominants konusuna da bakmanı tavsiye ederim.

    Yöntem olarak sadece şunu biliyorum :

    C maj tonunda bir şarkı varsa bu tonun minöründen yani C minör tonundan ödünç akor alabiliyorsun.Detaylarını net olarak bilmiyorum.

    Şu an tonal armoniyi öğrendiğim için Modal armoni konusuna hiç girmedim.Fazla bilgim yok.İnternetten araştırabilirsin.

    Eğer bu konulara meraklıysan

    Doruk Somunkıran , Güç başar gülle , Cem Çatık , Jazz Gitar Dersi YouTube kanallarına göz atmanı tavsiye ederim.www.jazzguitar.be sayfasında da yeterli ve düzgün içerik var.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.İyi çalışmalar