Reply To: Hangi diziye hangi akor?

  • Deniz Sayman

    Organizer
    Aralık 19, 2023 at 10:01 pm
    Puan 6,157 Puan
    Ogretmen

    Majör ve minör dizinin armonizasyonunu çalıştınız değil mi?

    Bu dersler size ton içinde hangi notanın hangi akoru alabileceğini gösteriyor. Ama hangi akoru kullanacağınız, hangisini seçeceğiniz size kalıyor. Zaten yaratıcılık da burada devreye giriyor.

    Bunu geliştirmek için dinlediğiniz şarkıları analiz etmeye çalışabilirsiniz. Akorlarını çıkartıp ton ne, hangi aralıklarda hangi akorlar, nasıl bir akor yürüyüşü ile kullanılmış? Bu soruları sorarak analiz yaptığınızda duyduğunuz veya hayal ettiğiniz sesleri anlayıp çalabilmeye başlayacaksınız.

    İlk başta basit akor yürüyüşlerini kullanabilirsiniz. Örneğin 4-5-1 ya da 2-5-1 ya da 6-7-1 gibi.

    Akorun karakterine gelince, yine majör dizinin armonizasyonunu düşünmek lazım. Majör dizide I ve IV. seste majör7, II III ve VI. seslerde min7, 5. seste dominant 7, VII. seste diminished akorlarını kullanabilirsiniz. Bu akorların hepsi yerine suspended da kullanabilirsiniz çünkü majör veya minör karakteri yok.

    Tavsiyem 3 ve 4 sesli akorlarda majör dizinin armonizasyonuyla ilgili dersleri tekrar bir gözden geçirmeniz. Ama kullanabileceğiniz akorları bildikten sonra hangisini seçeceğini size kalmış.

    Dizi olarak da ton neyse o tonun ilgili tüm modlarını kullanabilirsiniz. Örneğin C majör tonunda hangi akorda olursanız olun C Majör, D Dorian … gibi tüm modları çalabilirsiniz ama etkiyi arttırmak için hangi akordaysa oradan başlayan modu seçebilirsiniz.

    Örneğin C Majör tonunda bir şarkıda F maj akoruyla karşılaşınca F lydian çalabilirsiniz.