-
1Başarılar:
Yıllarda kafamda bir soru var, hala cevap bu soruya bulamadım. Ya arkadaşlar, neden rock, metal, blues müzikleri ve elektro gitar daha çok ilgilenen ve yapan erkekler?! Bu her yerde böyle, hangi eksik ya fazlası var bu tür müzikteki, yada kadınlara? Bazen saklamak gerekli müzik zevklerimi, çünkü insanlar anlamıyorlar, delilik dyorlar, delilik neymiş anlamıyorum?
Timurhan Sancaktar, Kemal Ardave2 others-
1Başarılar:
Toplumsal olarak erkeklerin kadınlara göre daha agresif ve daha baskın olması gerektiği düşünülür. Metal ve rock diğer müzik türlerine göre daha serttir. Çoğunlukla erkekler tarafından dinlenilmesi ve çalınması muhtemelen bu yüzdendir. Ayrıca geçmişte cinsiyet ayrımcılığı çok fazlaydı. Örneğin dedem dayımı bağlama çalması için kurslara gönderirken annemi hiçbir şekilde desteklememiş. Günümüzde bu sorun az da olsa hala bulunmakta. Delilik kısmına gelirsek insanların bunu düşünmesindeki sebep muhtemelen eskiden metal müzik dinleyen ve çalan kişilerin satanist ilan edilmesidir. Elbette böyle bir şey yok. Hala bu şekilde düşünen insanlar varsa yobaz ve cahildir. Umursamaya gerek yok bence 🙂
-
1Başarılar:
Yani Umut’un bahsettiği olaylar 80 sene önceydi artık kimse kimseye karışmıyor aslında. Kadınların ilgisininin çoğunlukla metal müzik üzerine veya elektro gitar çalmak üzerine olmamasıyla alakalı. Çoğu kadına keman, çello veya yan flüt gibi çalgılar daha zarif ve estetik geliyor. Elektro gitar çalanlara barzo gibi yaklaşıyolar veya kesin kız düşürmek için gitar çalıyo diyolar. Enstrumanistliğin haricinde kadın dinleyici kitlesi de çok az. Tamam hadi hala müzisyenlik için desteklenmiyo diyelim kadınlar ama dinlemek için herhangi bir engel yok önlerinde. Yine de metal müzik dinleyici kitlesi de çoğunlukla erkek.
-
1Başarılar:
Bende onu zatten demek istedim, şimdiki zamanı ve 20 yıl önce kimse kadınlara yasaklanmıyor, ama ilgi yok, rock ve metal agressivda müzik göremiyorum, dahada çok rahlatıcı ve stresleri dağıtyor, en sonunda bu müzik, müzikte censiyet yoktur, kendi estetiğide var aslında bu müzikte, ama mesela box sporu, tamamen erkek sporu, yapan kadınlar sanki daha çok metal müzik dinleyene göre. Gerçekten çok şaşırtırıci geliyor bu olay.
-
1Başarılar:
İşte psikolojide kesin bi açıklaması vardır bunun veya birisi mutlaka bi makale yazmıştır..
-
-
-
1Başarılar:
Aslında bu çoğu şeydede böyle bir algı taşımaktadır, en basitinden örnek vermek olucaksa: fırıncılar genelde erkek olur, şu ana kadar hiç bir kadına rastlamadım ekmek almaya giderken.
Mesela örneklerden biri: otobüs, dolmuş kullananlarında çoğu erkektir. Önce bu sorunları aşıp sonra diğerlerine yavaş yavaş kadın milletimizide her işe sokmalıyız. Askerlik, pilot, itfaiyeci, ambulansçı, çöpçü vb benzerleri.-
1Başarılar:
Benim memlekette fırıncilar çoğunu kadın, ve çok erkek meslekleri kadınlar var artık, anca rock müzikte durum aynı 😁
-
-
1Başarılar:
Bence biraz çevreyle alakalı bir de 21. yüzyılda olmamıza rağmen insanlarda hala elalem ne der korkusu devam ediyor. İnsanlar biraz çekiniyo hangi tür müziği dinlediğini söylemeye. Benim eşim ağır bir şekilde hard rock ve senfonik rock dinleyicisi. Eşimin dinlediği müzikleri çevresindekiler duyunca bu dinlediklerin başını nasıl ağrıtmıyo yea gibi söylemlerde bulunuyolar. Aynı tür müzikleri ben de dinliyorum bana kimse böyle şeyler söylemiyor. Durum biraz kültür ve yaşadığımız coğrafyayla alakalı kadın erkek eşitliği bizim bu coğrafyada her yerde müzik türünden spor türüne, iş sektöründen eğlence sektörüne kadar. Ayrıca eminim iskandinavya taraflarında da “ben pop dinleyince deli gözüyle bakıyolar.” diyodur insanlar 😀
-
1Başarılar:
Sadece agresif türler için değil daha genel olarak müzik camiasının daha enstrümantalist bölümünde maalesef bir erkek egemenliği var. Yani zor bir konu kelimeleri seçerek kullanmam gerekiyor çünkü anında yanlış anlaşılabilir. Bunun en temel sebebi belki mekanik konularda erkek beyninin daha iyi olması olabilir. Yani sadece varsayım olarak söylüyorum, bu konuda bir araştırma yapmadım.
Psikolojik sebebi kadınların odaklanma konusunda daha az odaklı olmasından kaynaklanıyor olabilir, yani erkekler bir konuya daha yoğun şekilde ve uzun süreli odaklanabiliyor. Evrimsel nedenlerle kadın erkek beyninin farklı olduğu ve farklı şekilde işlediğini biliyoruz, birbirlerinin tamamlayıcısı ya da işbölümü gibi olduğu söyleniyor ama bilemiyorum.
Toplumsal sebepler açısından bakıldığında baskınlık meselesi olabilir, yani kadınları “zarif” enstrümanlarda görmek daha cazip görülüyor olabilir, güç gerektiren bir konu gibi düşünülüyor olabilir.
Dediğim gibi hassas bir konu, umarım farkında olmadan hatalı bir şey yazmamışımdır. Konu çok katmanlı tek bir sebebi olduğunu düşünmüyorum, aynı kadın felsefecinin az olması gibi bir konu yani ama mesela ilginç bir şekilde burtal vokal yapan kadın solistler var ve ilgi gördüğünü söyleyebilirim. Yani agresiflik ve güç savlarını biraz olsun bertaraf edebilir, tabii gitarist olarak ben de pek bilmiyorum, kesin vardır ama durum böyle maalesef.-
1Başarılar:
Müzik üniversiteden artık bayan elektro gitarist çıkacaklar 🎸🤘😁
-
-