-
1Başarılar:
ELEKTRO GİTARDA ENTONASYON AYARI NEDİR ? NASIL YAPILIR ? NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?
Birçok arkadaşımızın “facebook” ve “discord” gruplarımızda entonasyon ayarı ile ilgili sıkıntı yaşadığını gördüm. Çoğu kişi sap ayarı, entonasyon veya tel-köprü yüksekliği ile ilgili kafası karışmış durumda.
Elektro gitarda entonasyon, gitarın hangi perdesine basarsanız basın notayı doğru duymanızı sağlar. Özetle sap ayarı veya tel yüksekliği sizin sorununuzu çözmeyecektir. Bu ayar, gitarın tellerinin uzunluğunun hassas bir şekilde ayarlanmasıdır. Gitarın entonasyon ayarı köprüde ”saddle” ‘lardaki ayar vidaları kullanılarak yapılır.
1: Öncelikle akort cihazı kullanarak gitarınızı akort edin.
2: Entonasyon ayarı yapmadan önce yapacağınız telin akortunu salın (teli gevşetin), eğer gevşetmezseniz “saddle” ‘ı ne kadar ileri veya geri de alsanız entonasyon ayarını düzgünce yapamazsınız.
2: Gitarın açık telini (herhangi bir notaya basmadan çaldığınız tel) çalıp sonra 12. perdede (oktavında) bir daha çalıp notanın frekansına bakın. İkisi de aynı notayı veriyor ise bir sorun yok demektir. Eğer notada farklılık varsa:
a) Nota olması gerekenden daha pes (kalın) bir notada ise örn: E teli için entonasyon yaptığınızı varsayalım. Eb – E arasında bir notada ise bu notayı E ye yaklaştırmak için tizleştirmeniz (inceltmeniz) lazım. Yani tel boyunu kısaltmanız gerekiyor. Tel boyunu kısaltmak için “saddle” ‘ı uygun tornavida ile ileri doğru çekiyoruz. Sonra bir daha akort aleti yardımı ile boş tel ve 12. perdedeki notaları kontrol ediyoruz. Fazla tizleştirdiysek tekrar pesleştiriyoruz.
b) Nota olması gerekenden daha tiz (ince) bir notada ise örn: E teli için entonasyon yaptığınızı varsayalım. E – E# arasında bir notada ise bu notayı E ye yaklaştırmak için pesleştirmeniz (kalınlaştırmanız) lazım. Yani yani tel boyunu uzatmanız gerekiyor. Geri kalanında ise yine tekrar “a” maddesinde anlattığım işlemlerin tam tersini uygulamanız gerekiyor.
Not: Entonasyon ayarı, sap ayarı veya tel yüksekliği ayarlarını yaparken “acaba gitara zarar verir miyim ?” diye düşünmenize veya korkmanıza gerek yok. Olabildiğince minimal/küçük hareketlerle işlemlerinizi yaparsanız hem geri dönmesi daha kolay hem de yanlış bir işlem yaptıysanız gitarınıza zarar vermemiş durumda olursunuz.
Herkese İyi Çalışmalar… \m/