• Puan 1
      Başarılar:
      Kullanıcı

      merhaba kardeşimle aynı anda gitar öğreniyoruz ama öğrenme yollarımız biraz farklı . O tabdan surekli zor sololara calısarak ezberleyerek öğrenirken ben önce müzik teorisi gamlar ve doğaçlama üstünden gidiyorum ama tabi ara sıra tablarla sololara da çalışıyorum. Sürekli şu konuda tartışmaya giriyoruz o ezberlediği sololardan aynı zamanda gamlara da çalıştığını ve bunun onu daha çok geliştireceğini söylüyor ben ise bunun saçma olduğunu ezberlese bile bunun onu müzikal anlamda geliştirmeyeceğini ilerde kendi sololarını yapamayacağını soyluyorum sizce kim haklı?

      Beyza Bulut, Eren Batu Tunçve5 others
      17 Yorum
      • Puan 1
        Başarılar:
        Kullanıcı

        ikinizin ortası 😀

      • Puan 1
        Başarılar:
        Kullanıcı

        metod ile çalışmak doğru sıralamayla gitmek lazım

      • Puan 367
        Başarılar:

        Ezberlenen sololardan olsa olsa kulak aşinalığı olur. Gamları öğrendikten sonra soloları öğrenmek çok daha faydalı olacaktır çünkü yazan gitaristin ne yaptığını çok daha kolay anlayabilirsiniz ve çok daha kolay bir şekilde soloları öğrenebilirsiniz. Ayrıca kendi fikir ve sololarınızı yazacağınız zaman da bu çalışma şekli çok daha faydalı olacaktır.

        Bu şuna benziyor ; toplama çıkartma bilmeden integral almaya çalışmak. 4 işlem bilmeden, integral sonuçları ezberlenerek bu işlemler öğrenilir mi?

      • Puan 1
        Başarılar: The Madcap Konseri
        Kullanıcı

        Solo/şarkı çalışarak teknik ilerleme veya teorik olarak ilerleme kaydetmek pek mümkün değil. Sadece çaldığı kadar gelişebilir ve çok zor şarkılar çalışarak vakit kaybedecek yarım yamalak yapacak. Bir sürü dezavantaj sayabilirim aslında da çok üşendim, sen doğru olanı yapıyorsun…

      • Puan 1
        Başarılar:

        Bana göre iki durum da sıkıntılı dengeli bir şekilde teori , teknik ve şarkı çalışmak lazım.

        • Puan 1
          Başarılar:
          Kullanıcı

          Ne güzel bir ortammış, ben kardeşime zorla gitar çaldırıyordum 🙂

          Müzikal yetenek olarak kendinizi nerede konumlandırdığınızla ilgili bir konu bence bu…

          Ben hiçbir zaman ezberleme yapamadım, yani yaptığım ezberlemeler ne içime siniyordu ne de çaldığım zaman bir keyif alıyordum.

          Ama biraz müzik teorisi öğrenmeden önce bile uyumlu seslerle beste yapmaya çalışıyordum. Şu an sadece doğaçlama müzikle ilgileniyorum, müzikte başka bir amacım yok 🙂

          Ama birçoğuna göre bir şarkı çalamamak aslında “çalamamak” anlamına geliyor. Bu durumda bahsettiğim gibi kendinizi nerede konumlandırmak istediğinizle ilgili bir duruma geliyoruz. Eğer bir şarkı çalayım insanlar çalıyor desin diye düşünüyorsanız ezberleme gerekiyor.

          Tabii burada önemli bir ayrıntı var. Yetenek olarak müzikle uğraşan birçok kişide müzikal hafıza konusu var. Sesleri ve müziği akılda tutmak hem ezberi kolaylaştırıyor hem de sadece kulaktan çalmaya da olaylar geçebiliyor.

          Ayrıca müzik tarihi bağlamında önceki yapılmış eserleri incelemek ve üretimlerini buna göre yapmanın önemi de vurgulanıyor yani tüm bunlar bahsettiğim gibi kendinizi nerde görmek istediğinizle alakalı. Eğer belli standartları öğrenmek istiyorsanız sadece doğaçlama maalesef yeterli olmayacaktır.

          Şu an tüm dünyadan insanlarla doğaçlama müzik yaparak çeşitli müzik yaklaşımlarını öğreniyorum yani bunu zorla ezberle öğrenmem mümkün değil, çalarken keyifle öğreniyorum ama bir noktada başkası için bunun hiçbir anlamı olmadığını da biliyorum çünkü onlar sadece bildikleri şarkıları dinlemek istiyorlar. Tüm anlamı buna yüklemişler. Bu aslında ciddi bir sorun.

          Bir de en önemli konulardan biri kas hafızası, yapılan ezberler bir süre sonra kas hafızasına sebep oluyor ve kendi şarkınızı yapmak istediğiniz zaman ister istemez özgün şeyler üretmiyorsunuz. Bu fazla müzik dinlemekle de olabiliyor çünkü kulak o sesleri arıyor ve ürettiğiniz sesler de oraya doğru gidiyor.

          Sonuç olarak aslında kim haklı meselesinden daha çok ne yapmak ve hangi sonuca çıkmak istiyorsunuz meselesi var. Bunun da yukarda bahsettiğim şekilde aşamaları var. Eğer belli standartlarda kabul görmüş bilinen şarkılar, sololar üretmek istiyorsanız diğerlerini de öğrenmeniz gerekiyor. Ama diğer taraftan müzik sizin için sadece bir iletişim aracıysa sadece içinizden gelenleri çalmanız yeterliyse ve diğerlerinin bu konudaki düşüncelerini çok da önemsemiyorsanız sadece doğaçlama da işinizi görür.

          Biraz detaylı oldu ama iki uç arasında orta bir nokta belki en risksiz yol olabilir ve tabii ki olaylar tamamen motivasyonunuza göre şekillenecek, hangisi sizi daha çok motive ediyorsa ona ağırlık verin derim.

          • Puan 1
            Başarılar:
            Kullanıcı

            İkisini aynı anda yürütmen en doğrusu olucaktır bir gam öğren ve o gamla çalınan bir şark/riff öğren bu şekilde ilerle