• Puan 418
      Başarılar:

      Biraz müzik konuşalım! Bugün boyunca müzik, gitar, şarkı yazmak, grup işleri gibi konularda tüm sorularınızı yanıtlayacağım. Bu gönderinin altında sorularınızı yazabilirsiniz.

      Herkese iyi pazarlar 🤘

      Arda Özarıkman, Umutcan Ulusve8 others
      51 Yorum
      • Puan 1
        Başarılar:
        Kullanıcı

        Ölmüş veya hala yaşan birisi fark etmeksizin hangi sanatçının konserine gidip, o atmosferi yaşamak isterdiniz ?

      • Puan 1
        Başarılar:
        Kullanıcı

        Gitarda metronomunu nasıl geliştirebilirim?

        • Puan 418
          Başarılar:

          Güzel soru, teşekkürler!

          Bir sonraki hazırlayacağım kurs bu konuyla ilgili olacak.

          Aşağıda bahsedeceklerimi 4/4lük ölçü biriminde, herhangi bir veya bir kaç basit çalışmaya uyarlayabiliriz.

          Metronomu geliştirmek için önce 4lük, 8lik, 16lık sonrasında 8lik üçleme, 16lık üçleme, noktalı nota gibi nota değerlerini anlamak gerekiyor. Bir nota ne kadar uzamalı? Ne zaman kesilmeli? Benzer şekilde aynı değerlere sahip SUS değerlerini anlamak lazım.

          İlk başta 4lük notalarla gitara ilk defa başlayan birisi için 80, orta seviyelerdeki biri için 120 bpm civarından başlayarak metronomla çalışılabilir. Burada amaç hızlı olması değil, yeterince yavaş hızlarda nota değerinin ne ifade ettiğini anlamaya çalışmak. İyice anladıktan sonra 4lük notalarda hızlandırma çalışmaları yapılabilir.

          4lük notalarla hatasız 200-220 bpm civarına çıkabildiysek, metronomu düşürüp 8lik notalarla çalışma zamanı geldi demektir. 8lik notalarla da benzer şekilde 80 bpm den başlayıp, mutlaka metronomu 1er bpm şeklinde arttırarak üst sınırlarımızı zorlayabiliriz. Dağılmaya başladığımız yerde, başa dönüp, bu sefer 80 yerine 90’dan başlayıp yeniden yukarı doğru gidebiliriz. Eğer dağılıyorsak ara verebiliriz.

          8lik notalar, 4lük notaların iki katı hızında olduğu için o kadar hızlı gelişemeyebiliriz. Biraz zaman tanımak gerekebilir. 140-150 bpm civarına hatasız çıkabildiysek 80’den 8lik 3leme deneyebiliriz.

          Eğer 8lik notada hatasız bir şekilde 180bpm lere gelebiliyorsak, 80bptm den 16lık notaları deneyebiliriz.

          İstikrarlı bir şekilde, sürekli ve acele etmeden, yavaş yavaş, metronomu iyice dinleyerek, olası hataları sürekli kontrol ederek bir kaç ay çalışıldığında çok daha temiz bir metronom duygusu yakalanacaktır.

          İyi çalışmalar 🤘

      • Puan 1
        Kullanıcı

        kerem özyeğen ve sololari hakkinda dusuncelerin neler abi

        • Puan 1
          Kullanıcı

          kgfdeki “ne” solo performansini da izleyebilirsin bilmiyorsan

          • Puan 418
            Başarılar:

            Özellikle gitarda büyük bir akor, aralık, triad, arpej bilgisi olduğunu yazdığı melodiler ve kullandığı akorlardan duyabiliyoruz.

            Bence Mor ve Ötesi’nin tamamı enstrumanlarına (ve Harun da vokaline) çok hakimler.

            Tüm şarkılarında yüksek seviyede müzisyenlik ve aranje duyabiliyoruz.

            Ne solosunu bulamadım, linki varsa burada paylaşabilir misin?

            Ama dinlediklerim, bildiğim soloları kadarıyla benim sevdiğim gösterişli sololardan çok, mütevazi melodiler kullandığını, bunun da bir müzisyenin kendi tercihi olduğunu düşünüyorum.

        • Puan 1
          Başarılar:

          Abi burda biraz daha nesnel sorular yerine biraz seninle kaygılarını paylaşmak istiyorum yaklaşık 1 1,5 senedir gitar çalıyorum iyi de ilerlettiğimi düşünüyorum. Önceleri aklımda pek profesyonellik yokken şu and bundan başka ne yapabilirim ki diye düşünüyorum. Gitara olan tutkum çok farklı. Fakat insan bu zamanda bu şartlarda biraz endişe ediyor gelecği hakkında. Sorum şöyle olacak. 1 Sence bir gitaristin,müzisyenin,söz yazarın mutlaka deneyimle eli dediğin şeyler nelerdir. 2 Ve bu yolda çevre yetenek ne kadar etkili. Mesela ben bazen öğrenilecek bir şeyim kalmamış gibi hissediyorum fakat daha tonlarca şeyin olduğunun da farkındayım ancak belli bir çabadan sonra oluyor bazı şeyler. Sanki gelecekte hiçbir şey olmayacakmış gibi. 3 Bazı şeyler için ir ünlüyle iyi bir gitaristle küçüklükten yetişmek şart mı. 4 Sen genç yaşlarında nasıl bir yol izledin bu tarz kaygıların var mıydı. Mesela Batuhan Mutlugil babası blue Blues band de çalamsaydı böyle bir gitarist olabilir miydi. Bunlar çok şanssızmışız gibi hissettiyor. Ama bir yandan hangi ikonik gitaristin biyografisini baksan hepsi kendi kendi gitarı öğrenmiş kimseden ders almamış insanlar olduğu yazıyor. Keşk bu tarz şeyleri yüzyüze konuşma şansımız olsada konuşsak abi uzun uzun. Çok uzun tuttum biliyorum ama cevap verirsen gerçekten çok memnun olurum.

          • Puan 418
            Başarılar:

            Selamlar Ahmet, bir çok arkadaşımın hissettiği şeyler ve merak ettiği sorular bunlar.

            1- Bir müzisyen, bir besteci, bir gitarist müzikle ilgili deneyimleyebildiği her şeyi deneyimlemeli. Öncelikle şarkı yazmalı ve ürün üretebilmeyi, ürün bitirip yayınlayabilmeyi öğrenmeli.

            Cover ya da beste bunu küçük sahnelerden başlayarak yavaş yavaş büyüterek daha farklı, küçük-büyük, farklı şehirlerdeki sahnelere taşımaya çalışmalı. Müziğin asıl yeri sahnelerdir, birebir insanlarla buluşmaktır. Her sahne size müzisyen olarak bir şey katar. Ama bu çok uzun vadeli bir şey, başka bir sorunun cevabında döneceğim buna..

            2- Çevre de yetenek de çok önemli. Müzisyen olarak geliştikçe, çevre edinmek daha kolay hale gelecek. Hem internetten hem de hayatı yaşayarak çevre edinebilirsiniz. Ancak insanların çalışmak, iş yapmak isteyeceği müzisyen olursanız bu çok daha kolay olur sizin için.

            Bu gelecekte hiç bir şey olmayacakmış gibi hissiyatı bir çok müzisyenin hissettiği bir şey.

            Eğer kafayı bu işe takıp, çalışır, araştırır, okur, izlerseniz elbette çok farklı bir konuma, seviyeye geleceksiniz. Ancak tabii ki hiç bir hayat yolunda olmadığı gibi, bunun da sizin hayatınızı rahat yaşatacağının garantisi yok.

            3 ve 4 – Küçük yaşta, bilen birinden eğitim almanın faydası tartışılmaz. Çok büyük bir artı ama istikrar, istek, arzu her türlü avantajın ötesindedir.

            Ben müzisyen bir aileden gelmiyorum. Ortaokulda klasik gitar çalarak başladım ama doğru düzgün gitar çalışmaya üniversiteye girdiğimde – 17 yaşımda başladım.

            Bulabildiğim insanlarla küçük sahnelerde çaldım ve bunlar bana çok şey kattı. En başta sorumsuz müzisyenlerle çalışmamam gerektiğini ve nasıl sorumsuz ya da sorumlu olabileceğimi öğretti.

            Ben alabildiğim herkesten gitar dersi aldım, online sitelere üye oldum, kitaplar okudum, filmler izledim, şarkıları inceleyerek dinledim. Kısacası alaylı bir müzisyenin gelişmek için yapabileceği her şeyi yaptım ve müziğin her alanında gelişmeye çalıştım. Sadece gitar değil, armoni, müzik prodüksiyonu, biraz biraz olsa bile bas gitar, klavye, davul öğrendim ki bunlar beste yaparken derdimi nasıl anlatabileceğimi, kafamdakileri işin profesyonellerine nasıl aktarabileceğimi ve onlardan ne bekleyebileceğimi öğretti.

            Şu anda bulunduğumuz platformu, kendi YouTube kanalımı, The Madcap’i, ailesi müzisyen olmayan, alaylı bir müzisyen olarak, arkadaşlarımın da desteğiyle, sıfırdan yarattım ve bir yerlere getirdim ve daha da ileri götüreceğim. Bu da hiç bir avantajınız olmadan bir şeyler yapılabileceğinin göstergesi diye düşünüyorum ki eminim bir çok örnek vardır.

            Bu işin özeti şu – bunu yapmayı gerçekten ne kadar istiyorsunuz? Nelere katlanmaya razısınız? Bu katlanacağınız şeylere gerekirse yıllarca katlanmaya hazır mısınız? Ben hazırdım ve hala da savaşmaya devam ediyorum.

            Verebileceğim en büyük tavsiye – 10 yıl önce Cengiz Baysal’ın Duman’da iken bana verdiği tavsiye – Yaptığınız şeyden, yapabildiğiniz kadarından keyif almaya bakın ve çalışmaya devam edin. Benim eklediğim kısım da “Yapamıyorum, niye olmuyor?” diye düşünürseniz bu işten soğuyup bırakacağınız olacak.

            Yapacaksınız, henüz yeterince üzerine düşmediniz sadece. Ayrıca 1 sene çok çok kısa bir süre.

            Size AC/DC – It’s a long way to the top şarkısını armağan ediyorum 🙂

            • Puan 1
              Başarılar:

              Abi çok teşekkür ederim umarım bir gün bu dediklerini daha iyi yerlerdeyken tekrar okurum. Birde sence konservatuar gerekli mi ne düşünüyorsun.
              Ve Batuhan Mutlugil ve soloları hakkında ne düşünüyorsun.

              • Puan 418
                Başarılar:

                Türkiye’de elektro gitaristler için bir konservatuar bölümü yok. Daha doğrusu sadece bir kaç tane Jazz gitar bölümü var ama rock üzerine yok.

                Şartlar bu olunca bana göre konservatuar okumanın bir anlamı da kalmıyor. Yapmak istediğim amaca hizmet eden bölüm olmadığı için.

                Duman şarkılarını ve Batuhan’ın şarkılara kattıklarını beğeniyorum. Telecaster’a yaklaşımını da seviyorum

          • Puan 1
            Kullanıcı

            Gitarın neck reliefine, tel yüksekliğine, fret buzz gibi şeyleri çok fazla kafaya takıyorum. Çalamadığım şeyler için gitarın ayarını suçluyorum, tam %100 diyebileceğim bi ayar bulamıyorum. Kısacası çok kafaya takıyorum herhangi bi’ tavsiyen var mıdır?

            • Puan 418
              Başarılar:

              Benim genelde sevdiğim ayar şu – fret buzz olmayacak şekilde, maksimum alçak teller.

              Her gitarda tam %100 diyeceğiniz ayar bulamayabilirsiniz, belki o gitarın ergonomisi size, çalımınıza ya da anatominize uygun olmayabilir.

              Mesela çok benzer ayarlarda bazı gitarlarımda çok rahat hızlanabilirken bazılarında daha zor hızlanabiliyorum. Ya da bazılarında daha kolay bend yaparken, bazılarında daha zor olabiliyor.

              Örneğin konserlerde kullandığım Jackson gitarım inanılmaz rahat bir gitar değil ve bu rahatlığına getirmek için de fretlerini, manyetiklerini ve başka bir çok ayarını değiştirdim. Özellikle dayanıklılık, ses ve görüntüsü için tercih ediyorum.

              Gitar alırken gitarın bana rahat gelmesine dikkat ediyorum çok uzun süredir. Çünkü sonradan buna vakit harcamak istemiyorum. O anda bana rahat gelmediyse o gitarı almıyorum.

              Umarım faydası olur 🤘

            • Puan 1
              Başarılar:
              Kullanıcı

              1-Kendinizi müzik alanında zaman zaman yetersiz hissettiğiniz anlar oluyor mu? Bu süreçlerde nasıl bir yol izliyorsunuz yahut neler yapıyorsunuz?

              Teşekkürler 🙂

              • Puan 418
                Başarılar:

                Hayal ettiğim şeyleri gerçekleştirebilecek bilgiye sahip olduğumu bilmek beni güvende hissettiriyor.

                Şöyle açayım, hayal ettiğim şeyi hepsini tabii ki kendim yapamam. İşin profesyonelleriyle çalışmak gerekir.

                Sahip olduğum en önemli bilgiler “Benim vizyonumu kim anlar? İnsanlardan ne bekleyebilirim? Kendi kapasitem nedir ve ne yapabilirim?”.

                Ama müzisyen olarak elbette oluyor. Bazen diyorum ki “bugün ne kadar kötü çalıyorum”. Bazen “bugün ne güzel çalıyorum” diyorum. Bunu müzisyen olmanın doğal bir süreci olarak kabul ediyorum.

                Şunun farkındayım; Çalışmam, öğrenmem gereken çok şey var. Ben de bunları çalışırken, denerken keyif almaya bakıyorum. Acele etmiyorum. Şu anki seviyemde yapabildiğim en iyisini yapabilmek için kendimi zorluyorum.

              • Puan 1
                Başarılar: The Madcap Konseri
                Kullanıcı

                Deniz Merhaba. Nasılsın dostum? Konserlerinizi epeyce özledim. Danışmak istediğim şey şu; Bir backing track üzerine solo gitar çalarken fark ettiğim şey, track içindeki akorların sabit kalmadığı. (çok zeki değilim,herkes fark etmiştir.) Bu akorlar değiştikçe çaldığım gamın tonu değişmeli mi? Veya bu akor değişimine nasıl ayak uydurmalıyım? .Bunu daha önce de sormuştum birine ve anladığımı düşünmüştüm fakat anlayamamışım. Bir de sana sormak istedim. Sevgiler.. 🙂

                • Puan 418
                  Başarılar:

                  Selamlar, en kısa zamanda toparlanıp konserlere yeniden başlarız umarım ❤️‍🔥

                  Backing tracklerde ton sabit olduğu sürece (ki çalışalım diye yapılanların hepsinde sabit) akor değiştikçe kullandığımız gam ı değiştirmek zorunda değiliz. Tabii ki o altyapıya uygun farklı gamlar ya da modlar kullanmak renk katacaktır ama zorunda mıyız? Hayır değiliz.

                  Gördüğümüz her akora direkt o akorun dizisini çalabilir miyiz? Hayır çalamayız, parçanın tonu neyse ona göre ilgili pozisyonu çalmamız gerekir.

                  Örneğin D minör tonunda bir baking tracke eşlik ediyoruz. Am akoru geldi. Buna A minör çalamayız, ancak A phyrgian modu çalabiliriz – D minör tonunun ilgili modu olduğundan.

                  Peki akorları nasıl takip edebiliriz?

                  Öncelikle triadları öğrenebiliriz. Triad dediğimiz şey akoru oluşturan 3 basit ses. Arpej ya da arpeggio olarak da geçiyor.

                  Bu sesler akor sesleri olduğu için bu şekilleri gördüğümüz her akora uygulayabiliriz.

                  Deminki örnekten yola çıkalım.

                  Dm tonunda bir backing tracke eşlik ediyoruz ve Am akoru geldi. Bu akor üzerine Am triadını ya da arpejini çalabiliriz.

                  Bu söylediklerim çok fazla anlam ifade etmiyorda Gam & Modlar – 1 kursunu çalışabilirsin 🤘

                  • Puan 1
                    Başarılar: The Madcap Konseri
                    Kullanıcı

                    Müthiş derecede iyi anladım. Çok çok çok sevgiler ve teşekkürler. Bahsettiğin kursa ortalama 2 hafta önce başladım ve epeyce iyi gidiyor. Ellerine sağlık, üzerimde emeğin çok büyük.

                • Puan 1
                  Başarılar: The Madcap Konseri
                  Kullanıcı

                  Metronomla çalışmaktan sıkılıyorum bunun bir başka alternatifi varmı

                  • Puan 418
                    Başarılar:

                    Tabii ki. YouTube’dan farklı tarzlarda backing track açıp bunların üzerine çalışabilirsiniz. Hepsi sabit metronomlu olduğu için bu da bir metronom çalışması olur, aynı zamanda bir müziğe eşlik ettiğiniz için daha keyiflidir.

                  • Puan 1
                    Kullanıcı

                    merhaba öncelikle doğaçlama çalarken belirli bir kalıpta takılıp duruyorum (klavye üzerinde belirli bir yerde takılabiliyorum backing track çalışırken) bunu nasıl aşabilirim?

                    • Puan 418
                      Başarılar:

                      Farklı fikirler, konseptler ve diziler ve bildiğiniz dizileri daha iyi kullanmayı öğrenerek.

                      Örneğin bir çok kişi ilk önce minör pentatonik 1. pozisyonu öğreniyor sonra da orada tıkanıp kalıyor. Aslında tek bu pozisyonda bile yapılabilecek o kadar çok fikir var ki.

                      Bu anlamda gelişmek için blues şarkıcılarının vokal melodilerini taklit ederek başlayabilirsiniz. Örneğin Stevie Ray Vaughan – Pride and Joy güzel bir başlangıç.

                      Sonra bu dizinin diğer pozisyonlarını öğrenebilirsiniz. Bunları öğrendiğinizde daha ileride legato, tapping gibi farklı teknikleri de bu dizide kullanmayı öğrenebilirsiniz.

                      Diğer dizilerle bu diziyi nasıl ilişkilendireceğinizi öğrenebilirsiniz. Örneğin majör, minör ya da dorian, mixolydian gibi modlarla nasıl ilişkilenebiliyor bu dizi? Bunlar arasında geçiş yaparak tınıyı değiştirebilirsiniz.

                      Bir başka yol da ritmik varyasyonlar üretmeye çalışmak. Farklı nota değerleri denemek olabilir.

                      Bu işin özü öğrenebildiğiniz kadar öğrenip sonrasında sadece bir melodi hayal etmeye çalışmak. İlk başta basit melodiler bulmaya çalışabilirsiniz.

                    • Puan 1
                      Başarılar:
                      Kullanıcı

                      kulaktan daha kolay sarki cikarmak icin ne yapabilirim

                      • Puan 418
                        Başarılar:

                        Bunun için en önemlisi öğrenebildiğiniz kadar gam öğrenmek ve onları sık sık kullanarak kulağınıza öğretmek.

                        Gamların her birinin kendine has tınısı var. Bu yüzden onları öğrenerek, çalışmaları yaparak bu tınıları, patternleri kulağınıza yerleştirebilir ve zamanla dinlediğiniz müzikle ilişkilendirmeye başlayabilirsiniz.

                        Zaman alacak bir çalışma olduğunu söylemeyelim. Ama başlangıç noktanız gamlar ve modları öğrenmek, onlarda ustalaşmaya çalışmak olmalı.

                      • Puan 1
                        Kullanıcı

                        abi sx strat gitarım var ama metal çalıyorum yani anlayacağın gitara ters üzk türü yeni gitar almak yerine emg taksam aynı sesi verir mi

                        • Puan 418
                          Başarılar:

                          Metal için üretilmiş bir gitarla birebir aynı performansı vereceğini düşünmüyorum. Deneysel olarak değişik bir kombinasyon olabilir, güzel de bir sonuç verebilir ama sizin beklentinizi karşılamayabilir.

                      • Puan 1
                        Başarılar:

                        Merhabalar, klasik gitara 8 yıl önce başladım. Yaklaşık 2 yıl kadar da flamenko gitar ile ilgilendim. Flamenkodaki birçok tekniğe hakimdim fakat 1 yıl kadar hiçbir şekilde çalışamadım. Bu yüzden gerileme kaydettim.

                        1 ay önce elektro gitara başladım. Tekniklerin çoğu tanıdık geliyor, gelişmekte pek sıkıntı çekmiyorum. Fakat sanki bir şeyleri yanlış yapıyor gibi hissediyorum. Daha doğrusu henüz başlangıç aşamasında olduğumdan dolayı hatalı ilerlemekten korkuyorum. Örneğin vibrato; önemli bir teknik. “Doğru yapabiliyor muyum, bilekten mi yapıyorum yoksa parmaktan mı” gibi düşünceler beni geriyor doğrusu. Ne yapmamı önerirsiniz?

                      • Puan 1
                        Başarılar:
                        Kullanıcı

                        Gitarda sağ elimizi kullanmadan attığımız sololar manyetik kalitemize mi yoksa tekniğimize mi bağlı. Mesela başlangıç ya da orta seviyeli bir gitarla böyle bir solo atsak nasıl olur?

                        • Puan 418
                          Başarılar:

                          Tamamen sol el tekniği ve kuvvetine bağlı. Bunun için önce hammer-on ve pull-off sonra legato çalışmalarını düzenli bir şekilde çalışıp sol eli kuvvetlendirmek ve bu teknikler için gerekli kas hafızasını kazanmak gerekiyor.

                          Eliniz yeterince güçlüyse istediğiniz gitarla, hatta akustik gitarla bile çalarsınız.

                          • Puan 1
                            Başarılar:
                            Kullanıcı

                            Teşekkürler abi. Tim Henson, Ichika Nito vs. gibi çalabilmek istiyorum. Peki bu müzisyenler gibi çalabilmek için başka hangi tekniklerde gelişmeliyim. Hızlı jazz akor geçişleri ve slap tekniği gibi şeyler nasıl oturur?

                            • Puan 418
                              Başarılar:

                              Bence genel gitar çalışmalarının yanı sıra Polyphia şarkılarını ölçü ölçü inceleyerek ve her ölçüyü yavaşça, iyice çalana kadar çalışarak geliştirebilirsiniz.

                        • Puan 418
                          Başarılar:

                          Yapmak istediğimiz içeriklerden birisi, çok teşekkürler, umarım en kısa zamanda..

                          • Puan 1
                            Kullanıcı

                            Deniz abi merhaba sorum ton yazma konusunda olacak
                            İstediğim tonu prosessorum üzerinden elde etmekte zorlanıyorum çok fazla kombinasyon var hepsini denemek de imkansız
                            Bir de prosessorlerde mod cab delay reverb amfi vs. Sırasını değiştirebiliyoruz ya bunların nasıl etkili olacağını çok kestiremiyorum.
                            Önerilerin varsa teşekkür ederim şimdiden

                            • Puan 418
                              Başarılar:

                              Selamlar. Bu tek bir yazıyla anlatamayacağım kadar kapsamlı bir soru.

                              Bütün bunlardan daha önemlisi gitara nasıl vurduğunuz sağ ve sol elin neler yaptığı. Büyük kısmı burada başlıyor.

                              Ama genel olarak zaman bazlı efektler delay, reverb, chorus gibi amfiden sonra, kabinden önce yerleştirilir.

                              Wah, overdrive gibi pedallar da amfiden önce.

                              Bu konuları ele alan Gitar Ekipmanları ( Amfi, Pedal, Prosesör, VST) kursumu inceleyebilirsiniz. Burada nasıl bir eq ayarı ile nasıl bir tepki alabileceğinizin, pedalları nasıl ayarlarsanız nasıl sonuçlar duyabileceğinizin örnerkleri bulunuyor.

                              http://www.muzikuniversitesi.com/courses/gitar-ekipmani-amfi-pedal-prosesor-vst-kullanimi-ve-ayarlanmasi/

                            • Puan 1
                              Başarılar:
                              Kullanıcı

                              Deniz abi sence dijital prosesörler analog ekipmanları hala aratıyor mu ? Ev arkadaşım full analog setup kullanırken ben portatifliği açısından prosesör tercih ediyorum.Bence sound larımızda inanılmaz farklar oluşmuyor ama analog pedalın her zaman daha iyi olduğunu düşünen çok insan var sen ne düşünüyorsun ?

                              • Puan 418
                                Başarılar:

                                Şu an bütün dünya Kemper, Axe FX, Quad Coretex gibi cihazları kullanıyor.

                                Kayıtta, sahnede kesinlikle aratmıyor bu cihazlar analogları. Ancak belki aynı odada çalarken analog setup ın keyfi biraz daha fazla olabilir.

                                Bu da bir FRFR, flat response hoparlörünüz varsa yine dengeleniyor.

                                Özellikle konser için analog setup çekilecek dert değil. Taşıma, kurulum, en ufak bir arızada problemin kaynağını tespit etmeye çalışmak gibi bir sürü derdi var.

                              • Puan 1
                                Kullanıcı

                                Benim birkaç sorum ve bir teşekkürüm var.

                                Öncelikle sizin elektro gitar kurslarınız gelişmeme çok yardımcı oluyor henüz 1.yılımdayım ancak beklenenden daha iyi bir seviyeye geldim hatta okulun orkestrasında lead gitar çalıyorum çok teşekkür ederim:)

                                Sorularımsa

                                1) Hızlanmak için ne yapabilirim?

                                2)Vibratolarımı bir türlü düzgün yapamıyorum bilekten yapmanın tekniğini bir türlü oturtamadım siz ne önerirsiniz (bendleri bilekten ve doğru yapabiliyorum)

                                3)Power chord kullandığımız şarkılarda daha renkli ritim önerileriniz var mı neler yapabilirim çünkü hep aynı ritmi atıyormuş hissi geliyor ve sıkılıyorum

                                4)Daha iyi fikirler ve görüşler görmem için kimleri dinleyerek repertuarımı geliştirmemi önerirsiniz şu an daha çok türkçe rock dinliyorum daha sert şeyler dinlemek istiyorum yabancılardan bir tek metallicayı ve birkaç şarkısını biliyorum ancak daha fazlasına ihtiyacım var

                                Şimdiden çok teşekkür ederim sabırla bu kadar soruyu okuyup cevaplayacağınız için

                                • Puan 418
                                  Başarılar:

                                  Merhaba, güzel sözleriniz için çok teşekkürler. Kursların faydalı olduğunu duymak çok mutluluk verici! Bir yılda gerçekten harika bir noktaya gelmişsiniz. Düzenli çalışmanın sonuç getirdiğinin harika bir göstergesi.

                                  1 – Hızlanmak için öğrendiğiniz her çalışmayı metronomla, önce tamamen doğru ve çok rahat olacak kadar yavaş başlayarak çalışmalısınız. Sonra metronomu 1 bpm aralıklarla arttırarak üst sınırlarınıza doğru ilerleyebilir ve bu sınırları zorlayabilirsiniz. Dağılmaya başladığınızda bir kaç dakika ara verip, başladığınız metronomun 5-10bpm üzerinden yeniden başlayabilirsiniz.

                                  Bu çalışmayı tüm egzersizlere ve günlük çalışmalarınıza yaydığınızda bir kaç ay içinde hızınızdaki farkı gözle görebilirsiniz.

                                  Programlanabilir metronom uygulamaları (örneğin 10 saniyede 1 bpm artma) : Tempo yada Pro Metronome. Bunlar ücretli uygulamalar. Ya da ücretsiz bir alternatif YouTube’dan increasing metronome videoları açarak otomatik artan metronomlarla çalışabilirsiniz.

                                  Bu konuyla ilgili detaylı bir çalışma olarak Elektro Gitarda Hızlanma Çalışmaları kursuna göz atabilirsiniz.

                                  2- Vibrato, özellikle bend üstüne yapıldığında çok zor olabilen bir teknik. Bıkmadan, yılmadan, usanmadan her gün çalışmak lazım. Yine metronomle ve çok yavaş başlayabilirsiniz. Bunun içinde Bend ve Vibrato kursuna bir göz atıp, özellikle ilerledikçe günlük çalışma rutinlerini deneyebilirsiniz. Bu tekniğin oturması için 7-8 ay belki 1 yıl bir süre verebiliriz çünkü göründüğünden çok daha zor ve ciddi istikrarlı çalışma isteyen bir teknik.

                                  3- Farklı nota değerleri kullanılabilir, ölçünün farklı yerleri vurgulanacak şekilde aksanlar ve senkoplar uygulanabilir. Bu konuda ve nota değerlerinde iyice gelişebilmek için Metal Ritim Gitar kursunu çalışabilirsiniz. Bu kurs gurur duyduğum kurslarımdan birisi, bu konuda bakış açınızı çok geliştireceğini düşünüyorum.

                                  4- Guns N’ Roses ile başlamanızı öneririm. Sweet Child O’ Mine, Deep Purple – Smoke On The Water gibi klasikler olabilir. Guns N’ Roses – Don’t Cry da gitarda çalması kolay olan klasiklerdendir.

                                  Virtüöz seviyesinde gitaristlerin olduğu Van Halen, Extreme, Lynch Mob, Ratt gibi 80ler gruplarını dinleyebilirsiniz.

                                  Daha da sert thrash tadında müzik seviyorsanız Megadeth, Avenged Sevenfold, Lamb of God gibi gruplara bir göz atabilirsiniz.

                                  İyi çalışmalar 🤘

                              • Puan 1
                                Başarılar:
                                Kullanıcı

                                Deniz abi,öncelikle selamlar.3 yıla yakın klasik gitar çaldım.Birkaç ay önce bir strat gitar aldım çünkü blues müziği çok sevdim ve dinledikçe etkilenmeye devam ettim.Sorum ise şu Buddy Guy,B.B King,Albert King,Gary Moore gibi üstadların şarkılarını çalmaya ve backing tracklerinde solo atmaya çalışıyorum.Bunların dışında blues müzikte kendim nasıl geliştirebilirim?
                                İkinci bir sorum ise özellikle blues müzik türünde özgün şarkılar yazamyorum kendimi gamlara hapsolmuş hissediyorum.Bunun için önerin nedir?Son sorum ise funky ritimler için tavsiyelerin nedir? İyi akşamlar ve bu etkinlik için çok teşekkürler🤟🤟

                                • Puan 418
                                  Başarılar:

                                  Bu isimler çok önemli elbette, şarkılarını dinlemek, çalmaya çalışmak çok faydalı.

                                  Ama özellikle 12 ölçü blues ve farklı tarzları, pentatonik gam ve 5 pozisyonunu öğrenmek, bu bilgiler ışığında örnek egzersiz ve çalışmaları yapmak da çok faydalı olacaktır.

                                  Bu şekilde şarkılarını çalıştığınız bu gitaristlerin nasıl fikirler kullandığını inceleme ve anlama imkanınız olabilir.

                                  İnsanlardan pentatonik dizide tıkandım kaldım gibi bir yaklaşımı çok duyuyorum ama bu diziye daha da hakim olduka yapılabilecek çok fazla fikir olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden iyice ustalaşmaya çalışabilirsiniz.

                                  Tabii ki blues da kullanılabilecek farklı fikirler ne olabilir bunu araştırabilirsiniz. Eric Johnson ve daha modern Joe Bonamassa gibi gitaristleri dinleyip analiz etmeye çalışabilirsiniz ama hepsinden önce pentatonik dizi ve 12 ölçü blues temelini atmakta fayda var.

                                  Funk ritimler için sol el mute tekniğini çok iyi geliştirmek gerekiyor. Bir kaç basit şarkı ile başlanabilir Jamiroquai – Love Foolosophy ya da Doobie Brothers – Long Train Running gibi.

                                  İyi çalışmalar 🤘

                                • Puan 1
                                  Kullanıcı

                                  Ben evde odamda çalışırken (bas gitar çalıyorum Cort pjob/fender rumble 15v3 amfi) bazı seslerde odamdan yani genel olarak evin duvarlarının içinden değişik sesler çıkıyo ve hele ki p manyetikte 12.perdeden sonraki sesler kulak tırmalayan iğrenç sesler oluyor ve mi teli de genelde amfiden bozuk cızırtı gibi sesler çıkmasına neden oluyor tel yükseklik ayarı dışında bi şey gerekiyor muhtemelen boş tel de de çıkıyor o ses yardımcı olursanız sevinirim

                                  • Puan 418
                                    Başarılar:

                                    Selamlar, bas gitarınız evin duvarlarını rezonansa sokuyor. Bas frekansların böyle bir derdi var.

                                    Şu anda kullandığınız kombinasyon – elinizdeki bas gitar, manyetik, amfi, amfi ayarları ve ses yüksekliği evinizde ses yalıtımı yapılmadığı sürece (ki çok masraflı ve zor bir iş) bu rezonansa sebep olacak.

                                    Amfi üzerinden eq ayarlarınızı değiştirerek rezonansa sebep olan frekansları bulup kesmeye çalışabilirsiniz. Ya da bir EQ pedalı kullanarak daha detaylı bir şekilde bu frekansları tespit edip kesmeye çalışabilirsiniz.

                                    İyi çalışmalar 🤘