Başlangıç seviyesi öğrenme metodları hk.
-
Başlangıç seviyesi öğrenme metodları hk.
Merhaba, Elektro gitarla (LTD Viper-10 Blk) hayatımda ilk defa 30 yaşımda 2023 Kasım ayında tanıştım. Geç kalmışlık hissi ile öğrenim sürecini hızlandırmak için kendi kendime çeşitli oyunlar uyduruyorum. Bu başlık altında çalışma yöntemlerimi paylaşıp sizlerin öneri ve tavsiyelerine göre şekillendirmek istiyorum. Ayrıca belki benim gibi yeni başlayan arkadaşlara da belki bir fikir olur.
Çalışmaya başlamadan önce kendi kendime bir yol planı hazırlamıştım. Öncelikle Gitarın tellerine ve parmak pozisyonlarına ciddi anlamda alışana kadar internetten bulduğum çeşitli antrenman metodlarını günlük en az 90-120dk metronomla çalışıyorum. Bunun yanısıra gün içinde ofisteki boş zamanlarımda ve yemek molasında minik minik Nota gam vs teorik kısma yönelik tekrarlar ve okumalar yapıyorum.
1. Hafta:
Teorik: İlk olarak gitar tellerinin hem harf hem de nota karşılıklarını ezberledim (1. tel [E] Mi, 2. tel [B] Si gibi)
Bunu öğrenmek yaklaşık yarım saat falan sürdü ancak tabi ki otomatikleşmesi için gün içinde ofisteki her boşluğumda pratik yapacağım oyunlar bulmam gerekti. Ben şöyle bir yol izledim;
-Ofiste çalıştığım raporların sayfa numaralarını nota olarak okumaya çalıştım (Ör: herhangi bir PDF’in 123. sayfası = Mi Si Sol / E B G)
-İş çıkışlarında evime dönerken trafikteki uzun dur kalk periyotlarındada önümdeki araçların plakalarının gitar telindeki karşılıklarını okumaya çalıştım (Ör: 06 ABC 123 = Mi La Si Do Mi Si Sol)
– Tel numaraları nota adları ve harf karşılıklarını telefonumun arkasına yapıştırıp rastgele zaman aralıklarında kız arkadaşıma bana bir numara harf ya da nota söyle diğer iki karşılığını söyleyeyim ve kontrol et dedim ve bunu sık sık uyguladık.
Pratik: Evde geçirdiğim zamanlarda günlük en az 1,5-2 saat sol el yüzük ve serçe parmağımı yoğun kullanmak koşuluyla internetten parmak egzersizleri bulup metronom eşliğinde çalmaya çalıştım (4.haftamda parmak egzersizlerine hala devam ediyorum buna ek olarak Deniz hocanın başlangıç video serisindeki ilk egzersizi de ekledim en az 1 hafta boyunca kesintisiz devam edeceğim)
**1 haftanın sonunda artık nota isimleri, harf karşılıkları ve tel numaralarını seri bir şekilde hatırlayıp söyleyebilir hale geldim.
2. Hafta:
Teorik: Nota ses aralıklarını kavramak için; diyez/bemol kavramlarını ve özel durumlarını (Si ve Mi’deki) öğrenmek için iş yerimdeki her fırsatta herhangi bir notadan başlayarak ileri geri 1’er ses atlayarak 2’şer ses atlayarak yarım ses atlayarak 1,5 ses atlayarak düzgün ve eksiksiz yazmaya çalıştım. Her uygulamanın ardından bir kaynaktan kontrol edip sayarken en zorlandığım yerleri özellikle vurgulayarak tekrar ettim. (4. haftamda halen takıldığım yerler oluyor ara ara bunu tekrar ediyorum)
Pratik: Parmak egzersizlerime hafif hafif slide ve legatolar (Legatocuklar) eklemeye çalıştım. Kendime bir adet reef (doğru bir terim kullanım mı bilmiyorum) seçtim inanılmaz düşük metronomlarda çalmaya çalıştım (Seek & destroy’un ilk cümlesini 10-15dk çalmaya çalıştım).
<b style=”background-color: var(–bb-content-background-color); font-family: inherit; font-size: inherit; color: var(–bb-body-text-color);”>3. Hafta:
Teorik: Yine iş yerindeki boşluklarımda ve evde geçirdiğim boşluklarda yavaş yavaş gamlar hakkında en azından mantıklarını kavramak adına çalışmalar yaptım (ör 2T 1Y 3T 1Y ve T Y T T Y T T). Bunu düşünmeden otomatik şekilde sayacak seviyeye ulaşana kadar devam ettireceğim.
Pratik: Parmak egzersizlerinde metronomla minik minik oynamalara başladım. Ortalama bir hız seçip çeşitli egzersizleri hem ortalama hızdan yavaş bir metronomda hem de daha hızlı bir metronomda çalmaya çalışıyorum. Bunlara ek olarak artık temel egzersizlere ek olarak aynı egzersizleri 4 parmağımı anı tel üzerinde çalıştırmak yerine 1. tel: 1-3 / 2. tel: 2-4 şeklinde parmak ve tel atlayarak çalmaya çalışıyorum. Bunu yapma sebebim tel geçişlerinde duraksama ve donmalar yaşıyor olmamdı. Bu şekilde teller arası geçişte duraksama sorunumu biraz çözdüğümü hissediyorum (4. haftada çözdüm demek tabi ki doğru olmaz ancak yerine kullanılacak bir kelime bulamadım).
<b style=”background-color: var(–bb-content-background-color); font-family: inherit; font-size: inherit; color: var(–bb-body-text-color);”>4.Hafta:
Teorik :Gamlar konusunu henüz refleks haline getiremedim (anladığım kadarıyla bu birkaç ay sıkı çalışmamı gerektirecek) bu yüzden teorik kısımda gamları kendim için emel egzersiz olarak belirledim. Bunun yanı sıra artık gitarda notaların yerlerini öğrenmeye başlamam gerektiğini düşünerek kendime bir yol haritası çıkardım.
-Notaların yerlerini gösteren bir resim üzerinden gitarla bağlantı kurabileceğim bazı referans noktaları seçmeye çalıştım (Ör: 12. perde boş sesleri tekrar ediyor).
– Burada dikkatimi çeken husus 5. ve 7. perdeler oldu. Şöyle ki; 5. perdedeki teller bir alt telin boş notasını (Sol teli istisna), 7. perdedeki teller ise bir üst telin boş notasını tekrar ediyor (Si teli istisna). Bunlarda 2 adet istisna var fakat koca klavyeyi bir anda ezberlemeye çalışmak yerine 5. ve 7. perdenin mantıklarına odaklanıp yalnızca bu iki istisnasını ezberlemek çok daha kolayıma geldi.
– İlk üç perdeyi zaten yarımşar ses ileri giderek saymak çok kolay 4. perdede ise 5. perdedeki mantıkla ilgili notayı bulup yarım ses (-1/2) geriye giderek çok hızlı bulabildiğimi fark ettim. Aynı şekilde 6. perdede ise “5. perde +1/2” ses veya “7. perde – 1/2 ses” işlemi çok kolay aklımda kalıyor. Aynı şekilde 8. perdedeki notaları “7. perde +1/2″ 9. perdedeki notaları “7. perde + 1” ses şeklinde bulabildiğimi fark ettim. 10. ve 11. perdeler 12. perdeden -1 ve -1/2 ses uzaktalar bunlar da buradan çok kolay bulunabiliyor. Bunu pratikleştirmek adına şöyle bir oyun geliştirdim;
-İnternetten herhangi bir <font face=”inherit” style=”background-color: var(–bb-content-background-color); font-family: inherit; font-size: inherit; color: var(–bb-body-text-color);”>RNG</font> [Random number generator] calculator programına 1’den 6’ya kadar (Telleri temsilen) rastgele 500 sayı seçmesini ve 1’den 12’ye (Perdeleri temsilen) kadar rastgele 500 sayı seçmesini sağladım. Buradan rastgele üretilen 500 tel ve 500 perde numarasını excellde yan yana yazarak (Ör: 4. tel 11. perde = Cd [Do#]) olacak şekilde yine otomatik sayacak hale gelene kadar tekrar edeceğim. Ayrıca bu 500 soru bittikçe yine aynı yöntemle tekrar tekrar rastgele sorular üretip her boşlukta bunları çözeceğim günlük minimum hedefim 500.
Pratik: Gitarı elime aldığım ilk andan beri yaptığım tüm egzersizleri düzenli olarak farklı metronomlarda devam ettirdim. Bunun yanında Müzik Üniversitesi’ne abone oldum ve Deniz Sayman’ın başlangıçtan itibaren videolarını takip etmeye başladım İlk egzersizi de kendi çalışma rutinime ekledim sıradaki egzersiz önerisi gelene kadar en az 1 hafta boyunca düzenli devam edeceğim. Bu arada eğitim videoları için çok vaktim olmuyor ancak Spor salonunda antrenman sonu kardiyo yaparken videoları açıp önemli dakikaları sonra çalışmak üzere ss alıyorum. Mesela konsantre olarak dinlemem gereken yerleri ya da kardiyo sırasında odaklanamadığım kısımları mutlaka Screen shot alıp daha sonra dingin bir kafayla dinliyorum. Seek & Destroy’ solosuna kadar olan kısımlarını öğrendim ancak henüz cümleleri birbirine bağlarken takılmalar yaşıyorum. Do i wanna know ve olmazsa olmaz Smoke on the water’ı da pratiklerimin son 10-15 dakikasına mutlaka eklemeye çalışıyorum.
** 4. Haftaya girmemle beraber işler biraz daha karmaşıklaştı dolayısıyla ilk haftalarda olduğu kadar hızlı sonuçlar alamayacağımın farkındayım. Ancak yine de öğrenme sürecim boyunca işleri kolaylaştırmak için aklıma gelen bütün egzersiz oyunlarını ve öğrenme sürecimi buradan paylaşmak istiyorum. Sizlerden gelen düzeltme ve önerilerle çok daha etkili sonuçlar alacağıma inanıyorum.
Buraya kadar dayanabilen varsa teşekkür ederim. Önerileriniz ve görüşleriniz için de ayrıca çok çok teşekkür ederim.
-Çağrı
Log in to reply.