Reply To: Elektro Gitarda Hızlanmak

  • Deniz Sayman

    Organizer
    Ocak 6, 2023 at 9:46 am
    Puan 4,563 Puan
    Başarılar:
    Ogretmen

    Çok güzel bir soru.

    Gitarda nasıl hızlanacağız şöyle detaylandıralım:

    1. Mutlaka çok çok rahat ve doğru çalabildiğiniz bir hızdan başlayın. Bu gerekirse 60 lara kadar inebilir.
    2. Metronomu 10 saniyede 1 bpm arttırın.
    3. Üst sınırlarınıza yaklaştıkça zorlanmalar ve dağılmalar başlayacak. Özellikle sol elinizle çok sert basıp, sağ eller çok sert vurduğunuzu fark edebilirsiniz. Her zaman net ses çıkarmalı, ama minimum enerji harcamalıyız ki rahat hızlanabilelim.
    4. Üst sınırlarımızı biraz zorlayın ama dağılma ve hata oranı arttıkça orada devam etmeyin. Çünkü biz kas hafızası kazandırmaya çalışıyoruz ellerimize ve ne kadar çok doğru yaparsak o kadar iler, ne kadar hatalı çalarsak o kadar geri gideriz.
    5. Üst sınır herkes için farklı olabilir. Ben videolarda farklı hızlarda egzersizleri gösterebilmek için 20-20 arttırdım çünkü 1 bpm arttırarak çalsam tek bir video en az 1 saat sürerdi. Siz kendinize uygun başlangıç ve bitiş noktalarını seçin mutlaka.
    6. Üst sınırda hatalar başladığı zaman gerekirse 5 dakika ara verip başladığınız noktanın biraz üstünden yeniden başlayın. Örneğin 60 bpm den başlayıp 100bpm e kadar geldiyseniz 65 bpm den başlayıp yeniden metronomu arttırabilirsiniz.
    7. Eğer örneğin 80den başlayıp 170lere geldiyseniz, başa döndüğünüzde 90’dan başlayabilirsiniz.
    8. Kas hafızasının zamanla oturacağını ve günlük düzenli bir şekilde çalıştıkça hızlandığınızı göreceksiniz ancak bu hızlanma 1-2 günde değil, 2-3 hafta ya da 1 ay gibi bir sürede belli olmaya başlyacak – 1 yıl gibi bir sürede ciddi bir fark yaratacaktır.
    9. Aynı egzersize saplanıp kalmayın. Örneğin 2 ve 3. egzersizleri de öğrenin ve 1 hafta boyunca 3 çalışmayı da içeren bir günlük çalışma rutini yapın. Gitarda çalıştığınız her şey diğer konularda da hakimiyetinizi arttırıyor. Dolayısıyla sadece yapamıyorum diye düşünüp tek bir egzersizde takılmayın. Yapabildiğiniz kadar yapın, yenilerini de ekleyin.
    10. Çalışma rutinlerinizi haftalık olarak programlayabilirsiniz. Bir önceki haftadan kalan egzersizleri yine yapın ama yenilere göre biraz daha az vakit ayırarak yapın. Örneğin yeni bir çalışmayı 30 dk yapıyorsanız, önceki haftadan kalan çalışmanızı 15 dk yapabilirsiniz.

    İyi çalışmalar \m/