Müzik Üniversitesi Forumları

Gitar ve müzikle ilgili sorularınıza yanıt alın, sizin gibi müzisyenlerle bağlantı kurun.

Müzik Üniversitesi Forum Müzik Teknolojileri ve Prodüksiyonu Kafayı yiyeceğim, lütfen yardım edin(Ses kartı sorunu)

  • Kafayı yiyeceğim, lütfen yardım edin(Ses kartı sorunu)

    Posted by Unknown Member on Haziran 20, 2024 at 6:15 pm

    Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Ben bir sene önce Aria marka akustik gitarımla video çekmek için arkadaş önerisiyle bir ses kartı aldıım. İsmi Audient İD-14. Bu ses kartı çok iyi dediler ama gitarımı bağladığım zaman ses sanki mekanik ve bozuk gibi geliyor. İstediğim temiz akustik gitar tınısını alamıyorum. Örnek video da bıraktım. Bunun sebebi ne olabilir? Gitar üstündeki ekolayzer ile de oynadım. Hiçbir kombinasyonda temiz akustik tınısı alamıyorum. Hep sanki cafe gitaristlerinin tınısını andıran bir ses çıkıyor. Bunu nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız çok dua ederim size.

    https://www.youtube.com/watch?v=LU6_Tyn0xKI

    Deniz Sayman yanıtladı 2 ay, 2 hafta önce 2 Katılımcı · 3 Yanıt
  • 3 Yanıt
  • Deniz Sayman

    Administrator
    Haziran 23, 2024 at 9:41 am
    Ogretmen

    Selamlar,

    Tını kötü değil. Ama tanımlama çok doğru – kafe gitaristleri gibi tınlıyor 😄 sebebini hemen söyleyeyim.

    Benzer seviyede preampı olan bir gitarı direkt sisteme (ses kartına) bağladığınız, yani kafe gitaristlerinin kullandığı sinyal zincirini kullandığınız için benzer bir ses duyuyorsunuz.

    Akustik gitarın olayı adı üstünde akustik olması, çevresinden etkilenmesi ve sesin dışarı yayılması. Dolayısıyla gitarın sizin normalde duyduğunuz gibi duyulması için bir (özellikle condenser) mikrofonla kaydetmek çok daha iyi sonuç yaratacaktır.

    Çok daha pahalı akustik gitarlarda bile sisteme direkt girildiğinde bu karakter biraz da olsa geliyor bana göre.

    Bazı akustik gitarlarda dijital modellemeler oluyor. Örneğin Lava ME4, bu gitarlar duyduğunuz akustik gitar sesini simüle ettikleri için daha iyi duyulabiliyor ama mikrofonla kaydedilmiş gitarın yerini tutamıyor.

    Fakat bunlara yatırım yapmadan önce, sesi güzelleştirmek için şunları deneyebilirsiniz :

    • İki ya da 4 kanal akustik gitar kaydedin (aynı şeyleri çalarak). İki kanalı %100 sağa ve sola, diğer iki kanalı %60 sağa ve sola panlayın.
    • Bu kanallara aynı seviyede reverb efekti uygulayın. Bunu Evde Müzik Prodüksiyonuna Giriş kursunda “Send”leri kullanmak bölümünde göreceksiniz. Tüm kanalları aynı efekte gönderebilirsiniz.
    • Bilgisayarda kullandığınız DAW’da açacağınız EQ pluginlerinde bir akustik gitar preseti seçerek eq ayarlarıyla orada da oynamaya başlayabilirsiniz.

    Bakalım bu adımlar sizi istediğiniz sese biraz daha yaklaştıracak mı?

    • Unknown Member

      Deleted User
      Haziran 23, 2024 at 10:52 pm
      Kullanıcı 0. Seviye

      Çok teşekkür ederim Deniz Bey uzun uzun yazmışsınız. Sağ olun. Ben yatırım yapmaya hazırım. Yeter ki ses güzel çıksın. Peki akustik gitar için önerebileceğiniz bi condenser mikrofon modeli var mı?

    • Deniz Sayman

      Administrator
      Haziran 24, 2024 at 6:23 pm
      Ogretmen

      SE X1 condenser mikrofonu öneririm.

      Ancak uyarayım, akustik kayıtlarda oda karakteri de önemlidir. Yani istemediğimiz bir yankı kayıt kalitesini düşürebilir, bu sonra düşünmemiz gerekebilecek bir adım ama önden uyarmak istedim.

      Her türlü şu ankinden daha hacimli bir akustik sesi geleceğini düşünüyorum

Log in to reply.