-
Bir Kaç Karma Soru
Selamlar, öncelikle başlığı yanlış açmış olabilirim. Çünkü bir kaç konuda sorum olacak.
İlk sorum; Rezonans eğitimlerini piyano ile çalışıyorum. Düzgün nefes ve duruş ile yapmaya çalışıyorum. Bu da sesimi yormuyor. Fakat “İ” sesi ile olan egzersizlerde (“Mii”sesi de olabilir.) çene kasılması gibi içeriden bir yorulma hissediyorum. Fazla tiz notalara çıkmaya çalışmıyorum. Zaten çalışmaya başlamadan önce rahat söyleyebildiğim notaları belirleyerek başladım. “G2” – “C4” arasında gelip-gittikten sonra bir sonraki tura geçmeden dinlenmem gerekiyor. Nedenini anlayamadım ve sorunun ağız açıklığı ile ilgili olduğunu sandım. Fakat “İ” harfini çıkarırken boğazın içten bir şekillenişi var. Orası açmaya çalıştığımda “E” ile “İ” arasında bir ses oluyor ve bu Artikülasyon sorunu yaratıyor.
Sorun nedir, benden mi kaynaklı ve çözmek için nasıl çalışmalar yapmalıyım?
İkinci sorum; Boğazı çok az gererek ve nefese vurgu yapılarak çıkarılan ses… Kimileri “ses germe – boğaz sıkma” gibi kelimeler diyor, ne demem gerekiyor bilmiyorum o nedenle böyle anlattım. Sese biraz “hırıltı” ekliyor ve bu “Distortion” efekti gibi duyuluyor. “Drive – Distortion”un çok kullanıldığı Rock soundlarda hoş gibi duruyor bence. Layne Stanley, Eddie Vedder, Chris Cornell gibi vokalistler vurgularında çok fazla kullanıyor bu tekniği.
Bu teknik tam olarak nedir, nasıl doğru bir şekilde yapılır, sese bir zararı var mıdır, nasıl çalışmalıyım?
Üçüncü sorum; Kayıtta ve konserde mikrofon kullanımı. Mikrofonu iyi kullanmak her vokalin bilmesi gereken noktalardan biri sanırsam.
Mikrofonu nasıl tutmalıyız, ne zaman uzaklaştırıp – yakınlaştırmalıyız, kayıtta ve konserde kullanırken bariz bir değişiklik var mıdır?
Dördüncü ve son sorum; İdeal notada söyleme. Şarkı çalışmaları yaparken “E2″ olan bir şarkıyı o kadar inemediğim için”B3” den söylüyorum. Bu doğru mu bilmiyorum.
Genel olarak şarkı söylerken kök (root) notayı mı baz almalıyız, 3’lü, 5’li seslerden söylersek yanlış mı olur, Back Vokallerde farklı notalar görüyoruz fakat bir Lead vokal şarkıyı genelde hangi notadan söyler?
Dördüncü soru hakkında not: Bariz bir nota yok evet herkes farklı söylüyor veya şarkıdan – şarkıya değişiyor. Ben genel olarak hangi notayı hedef almalıyım onu bilmediğim için sordum.
Log in to reply.