-
1
Okulda veya daha önce sahneye çıktığım küçük çaplı olaylarda belki defalarca piyano ve gitar çaldım, onlarda ilk başta az biraz sahne heyecanı oluyordu fakat yenmem çok uzun sürmedi. Ancak şarkı söylerken farklı oluyor, bunun yaşanmaması için kendime mantıklı birçok neden sunsam bile ne yapayım edeyim o sahneye çıkınca bütün vücudum geriliyor ve bu durum performansımı oldukça etkiliyor. Belirli bir zaman içerisinde kazanacağım sahne tecrübesinin bunu çözeceğini de biliyorum ama çok fazla sahneye çıkma fırsatım olmadığı için başka yollar arıyorum, yardımcı olabilir misiniz?
Jan Deniz Kuşhan, Emircan Tekmanve7 others-
1Başarılar:
tanıdıklarına şarkı söylemeyi deneyebilirsin. Yada arkadaşlarını bir yerde topla ve küçük bir grup oluştur. oradaki arkadaşlarına söylemeyi deneyebilirsin
-
1
Kısa kısa maddelerle yardımcı olmak istiyorum. Yaşayıp deneyimleyen biri olarak sana ilk önerim,
Sahneye çıkmadan en iyi şekilde hazırlanman gerekiyor. Yani başka bir deyişle hazırlandığın şey ne olursa olsun ‘ben şu an en iyisini yapıyorum ve hazırım’ hissiyatıyla sahneye çıkmak. Bu özgüven sana fazlasıyla rahatlık sağlayacaktır.
İkinci olarak; hazırlandığın şeyi birkaç gün önceden zihninde olumlu bir şekilde hayal edip tekrar tekrar pratik yapman olacaktır. Bu da tabi ki sahnede hata payını en aza indirgeyecektir.
Üçüncü olarak; tabi ki olmazsa olmazlardan, sahne öncesi nefes egzersizleri. Sahnede kan akışın ne kadar stabil ve yavaş seyrederse yaptığın şov bir o kadar mükemmel olacaktır.
Dördüncü ve son olarak; bilmelisin ki sahnede kim olursa olsun herkes hata yapar. Hata yapmaktan korkmaman gerekir. Dünyanın en tanınır kişisi olsan da yine bir aksilik çıkar hata yapabilirsin. Karşındakileri bir bütün olarak görüp sanki tek kişiye konser veriyormuş havasını kendine inandırabilirsen, işte o zaman senden daha iyisi yok.Ama şunu unutmaman gerekir: Karşındaki insanlar seni dinlemek ve en önemlisi seni sahnede görmek için geldiler. Üstünü başını parçalamak İÇİN değil.-
1
Sahne tecrübesi olarak kendimce şunu tavsiye edebilirim. Sahte sahne olarak isimlendirdiğim bir yöntemim var. Camdan dışarı sarkıp – caddeye veya sokağa bakan herhangi bir cam olabilir – sanki aşağıdaki insanların seni izlemek için toplandığını düşünerek sahte sahneni oluşturabilirsin. Ama şarkı söylerken insanları fazla rahatsız etmemeyi ihmal etme. Eğer insanların seni duymasından utanıyorsan yüksek bir konumdan başla. Heyecanını ve utancını yendikçe kademe kademe yüksekliği düşebilirsin. Ben burada kendi düşüncelermi anlattım. Eğer deneyip bir gelişme yakalayabilirsen ne mutlu bana.
-
-
1Başarılar:
Ben de sahneye çıktığım dönemde çoğunlukla dinleyicilerin yakın arkadaş çevremden olmasına rağmen aynı heyecanı ve hissi daha sahneye çıkmadan yaşıyordum. Bence bunu yaşamak çok kıymetli çünkü yaptığın işi ciddiye aldığını bu işe ne kadar sıkı sıkıya bağlı olduğunu gösterir. Heyecan olmazsa olmaz. Benim tavsiyem sahne öncesi çıkacağın sahnedeki son provada kendine bir nokta belirlemek ve programın akışına göre heyecanın biraz yatışana kadar sadece o noktaya bakarak çalmak (söylemek). Sanki sahnenin son provasındaymışsın gibi… Bir de nefes egzersizleri iyi gelebilir. 😊
-
98Başarılar:
Yasin ilk yorumunda çok güzel açıklamış ve özetlemiş. Hepsine katılıyorum.
Ek olarak da keyfini çıkarmaya çalış. Özel ve güzel bir şey yapıyorsun o sahneye çıkarak, keyif al, anı yaşa.😊 -
1
Eğer egzersizle nefesinizi ve sesinizi hazırlamadan sahneye çıkıyorsanız, belki bu hata yapma korkusu oluşturuyordur. Sahne öncesi egzersiz programı oluşturup bunu biraz törpüleyebilirsiniz. Bir rutininiz olsun, temel egzersizlerden, şarkılarınızın tarzına göre farklı egzersizler de olabilir. Eğer dümdüz topluluk önü korkunuz varsa, önce stüdyo antremanınızda arkadaşlarınızı çağrıabilrisinz. sonrasında akustik gitarla falan dışarda bir performans yapabilirsiniz.
-