• Puan 1
      Kullanıcı

      Arkadaşlar compressor efekti ile ilgili bilgisi olan var mı? Hangi ayarlar ne işe yarıyor? Bu efekti en efektif (kelime şakası :d) nasıl kullanabilirim?

      Eren Batu Tunç, METE KALAYCIve4 others
      5 Yorum
      • Puan 1
        Kullanıcı

        Kompresör’ü anlaması biraz kafa karıştırıcı olabiliyor, birkaç senede anca çözebildim ama kısacası sesin yüksek ve alçak noktalarını birbirine yaklaştırarak daha istikrarlı bir ses ortaya çıkarıyor. Ayarlara gelecek olursak:

        Threshold: Kompresörün hangi seviyede devreye gireceğini belirliyor.

        Ratio: Kompresörün işlediği aralıktaki sesin ne kadar işlem göreceğini belirliyor. Mesela ne kadar açarsan limitin üstünde kalan ses o kadar baskılanıyor.

        Attack: Kompresörün devreye ne süreyle devreye gireceğini belirliyor. Arttırarak gecikmeli bir efekt ortaya çıkarabilirsin

        Release: Kompresörün devreden çıkacağı süreyi belirler. Attack’in tam tersi işte.

        bir de Make-up Gain var, o da yaşanacak ses kaybını geri düzeltmek için uygulanan gain efekti. Kısa ama genel bir açıklama. Bunları göz önünde bulundurup biraz deneyimlersen çözmüş olursun kompresörü.

        • Puan 1
          Başarılar: The Madcap Konseri
          Kullanıcı

          Selam,

          Elektro gitar kompresörü, sinyal seviyesini dengelemek ve sesin kalitesini artırmak için kullanılan bir efekt pedaldır.

          Kompresör, bir sinyaldeki yüksek seviyeleri sınırlandırır, düşük seviyeleri yükseltir. Böylece sinyal seviyesi belli bir seviyede dengede tutulmuş olur.
          Gitar çalarken, bazı notalar veya akorlar diğerlerinden daha güçlü çalınabilir. Bu nedenle, güçlü notalar ve akorlar diğerlerinden daha fazla çıkar ve bunlar diğer notaların ve akorların üstüne çıkabilir. Bu sıkıntıyı çözmek için kompresör kullanarak sinyal seviyelerini dengeleyebilirsiniz.

          Ek olarak, mix’de kullanıldığında ayrı ortamlarda çalınmış enstrumanlara aynı ortamda çalınmış hissiyatı katar. \m/

          • Puan 1
            Başarılar:
            Kullanıcı

            Diğer arkadaşlarım teknik kısımdan bahsetmişler. Ben de kısaca kullanımdaki etkisinden bahsedeyim.

            Kompresörler gitardan gelen seviyeleri belirli bir seviye arasında tutmaya çalışır. Yüksek sinyaller bu aralığın en üstüne, düşük sinyaller bu aralığın en alt kısmında kendine yer bulur.

            Bu basit bir volume dengelemesi gibi gözükse de esasında sounda yaptığı etki çok büyüktür. Şu şekilde birkaç senaryo üzerinden anlatalım. (Gitar üzerinden)

            Aynı şarkıda ritim kısmında akor çaldığınızı ve bu kısımında coşkulu bir kısım olduğunu düşünelim. Hem duygu gereği hem de sizin duygunuz gereği ritminizi ister istemez sert vurarak yapacaksınız. Volüme dengesini bu kısma göre ayarlarsanız, düz çalımlı kısımda volume ayarınız yetmeyebilir. Ayrıca duygu olarak da bir şeyler kaybedebilirsiniz.

            Daha önemli olan etkisi ise yumuşak çalımlarda. Müzikte dinamik aralıklar ve tuşe çok önemlidir biliyorsunuz. Özellikle gitardaki tuşeniz sounda tamamen etki etmekte, eğer gitarda tuşe ne oluyor tam olarak bilmiyorsanız da şimdi anlayacaksınız. Duygulu bir arpej bölümü olduğunu düşünelim. Bu kısımda penayı semsert tutup, solo çalar gibi tellere vurursanız vereceğiniz duygu olması gibi sakin/hüzünlüden ziyade düz/sert tona döner. Bu durumda tuşenizi yumuşatmalısınız. Pena gerekirse biraz yumuşatmalı ardından da vuruş gücünüzü dengelemelisiniz.

            Bu şekilde duygulu bir kısma özel yumuşak tuşeye geçtiğimizde tellere yumuşak vurduğumuzdan ötürü ister istemez gitardan çıkacak olan sinyaller de düşük olacaktır. Bunu konser veya kayıt sırasında deneyim edecek olursanız gitarın sesinin çok arkada kalacağını göreceksiniz. Belki kayıtta bunu mastering ile ayarlayabilirsiniz fakat canlı çalımda bunu ayarlamanız çok mümkün değil. Duygudan kaybetmeden volüme dengelemesi için kullanıyoruz yani.

            Ayrıca kullanımdan çok bir etkisi daha var fakat isterseniz sırf bunun için de açabilirsiniz düzgün ayarlarla. O da sustaine etkisi. Düşük volümleri yukarı taşıdığı için sustaini de ister istemez arttırıyor.

          • Puan 1
            Kullanıcı

            Herkese çok teşekkür ederim gayet açıklayıcıydınız. Artık efekti volume podu niyetine kullanmama gerek kalmadı 😀