Beste yaparken akor dizisini kafamıza göre yazabilir miyiz?

  • Beste yaparken akor dizisini kafamıza göre yazabilir miyiz?

    Posted by Unknown Member on Ağustos 4, 2024 at 12:03 am

    Merhabalar. Ben uzun süredir beste yapan biriyim. Normalde forumu kirletmek istemem ama. Konuyu Google’latıp yanıt bulamadığım için yeni konu açtım. Beste yapımında benim için hep gizemli kalan bir nokta var. Örnek verecek olursam bir şarkıda E tonu söz konusuysa o şarkının akorları genelde C#m, B, A, F#m, C, G#m oluyor. Transpoze durumu olduğunda bu akorların transpoze hallerini görüyoruz. Şarkıların %95’i bu şekilde. Peki biz şarkı yazarken bunların dışına çıkarsak diskalifiye mi oluruz veya büyük bir müzikal kabahat mi işlemiş oluruz. Mesela ’68 yılında yapılan bu garip şarkının akor yapısı 9 adet karışık şekilde dizilmiş majör akordan oluşuyor. Hiç minör yok. Alıştığımız dizilerden çok farklı bir yapısı var.

    https://www.youtube.com/watch?v=YYAkR2hrOnk



    Peki bu şarkı müzik teorisine aykırı mıdır? Uyulması gereken akor dizisi kuralları gerçekten var mı? Varsa neden böyle bir şarkı var?

    Unknown Member yanıtladı 4 ay, 1 hafta önce 2 Katılımcı · 2 Yanıt
  • 2 Yanıt
  • Fabemol Major

    Üye
    Ağustos 4, 2024 at 12:18 am
    Kullanıcı 0. Seviye

    Merhabalar,

    Öncelikle bu konudaki sorunuzu gördüğüme çok sevindim, çünkü müzik teorisi ve armoni hep yanlış anlaşılan iki konu olmuşlardır. Hatta notasyon sistemi bile…

    Armoni ve Teori, müzikte katı kurallar koymak için değil, duyduğumuz müzikte hoşumuza gidenleri isimlendirebilmemiz ve sonrasında kullanabilmemiz için varolan araçlardır.

    Yukarıda saydıklarınız yalnız diyatonik akorlar, yani armoni ve teorinin daha ancak giriş konusu sayılabilirler ki artık giriş konusu bile olamayacakları kadar çok içerk var. Bu yanıt ile anlatamayacağım derinlik ve sayıda armonik açıklamaları ele alan konular var. O yüzden her şeyi maalesef diyatonik akorlar ile açıklayamazsınız ama kullanınca kanun kaçağı da olmazsınız.

    Özetle sizinle titreşen, kulağınıza güzel gelen her şeyi kullanabilirsiniz. Açıklıyor olmak zorunda değilsiniz.

    Yukarıda paylaştığınız parçayı uygun bir zamanda dinleyip, size örnek olarak teorik açıklamasını yazacağım.

    kolaylıklar ve güzellikler diliyorum…

  • Unknown Member

    Üye
    Ağustos 4, 2024 at 1:16 am
    Kullanıcı 0. Seviye

    Yanıt için teşekkür ederim. Şarkıyı incelemenizi merakla bekliyorum 🙂

Log in to reply.