Müzik Üniversitesi Forumları

Gitar ve müzikle ilgili sorularınıza yanıt alın, sizin gibi müzisyenlerle bağlantı kurun.

Müzik Üniversitesi Forum Müzik Teknolojileri ve Prodüksiyonu Kafayı yiyeceğim, lütfen yardım edin(Ses kartı sorunu) Reply To: Kafayı yiyeceğim, lütfen yardım edin(Ses kartı sorunu)

• Deniz Sayman

Administrator
    Haziran 23, 2024 at 9:41 am
    Ogretmen

Selamlar,

Tını kötü değil. Ama tanımlama çok doğru – kafe gitaristleri gibi tınlıyor 😄 sebebini hemen söyleyeyim.

Benzer seviyede preampı olan bir gitarı direkt sisteme (ses kartına) bağladığınız, yani kafe gitaristlerinin kullandığı sinyal zincirini kullandığınız için benzer bir ses duyuyorsunuz.

Akustik gitarın olayı adı üstünde akustik olması, çevresinden etkilenmesi ve sesin dışarı yayılması. Dolayısıyla gitarın sizin normalde duyduğunuz gibi duyulması için bir (özellikle condenser) mikrofonla kaydetmek çok daha iyi sonuç yaratacaktır.

Çok daha pahalı akustik gitarlarda bile sisteme direkt girildiğinde bu karakter biraz da olsa geliyor bana göre.

Bazı akustik gitarlarda dijital modellemeler oluyor. Örneğin Lava ME4, bu gitarlar duyduğunuz akustik gitar sesini simüle ettikleri için daha iyi duyulabiliyor ama mikrofonla kaydedilmiş gitarın yerini tutamıyor.

Fakat bunlara yatırım yapmadan önce, sesi güzelleştirmek için şunları deneyebilirsiniz :

• İki ya da 4 kanal akustik gitar kaydedin (aynı şeyleri çalarak). İki kanalı %100 sağa ve sola, diğer iki kanalı %60 sağa ve sola panlayın.
    • Bu kanallara aynı seviyede reverb efekti uygulayın. Bunu Evde Müzik Prodüksiyonuna Giriş kursunda “Send”leri kullanmak bölümünde göreceksiniz. Tüm kanalları aynı efekte gönderebilirsiniz.
    • Bilgisayarda kullandığınız DAW’da açacağınız EQ pluginlerinde bir akustik gitar preseti seçerek eq ayarlarıyla orada da oynamaya başlayabilirsiniz.

Bakalım bu adımlar sizi istediğiniz sese biraz daha yaklaştıracak mı?