Müzik Üniversitesi › Forum › Müzik Teknolojileri ve Prodüksiyonu › Usb Midi Latency sorunu › Reply To: Usb Midi Latency sorunu
-
Ogretmen
Kulağınızı rahatsız eden hissiyat doğru, kayıtlarda edit ve quantize yapılmasının sebebi bu hissiyatı yok etmek. Çok kanal var ve üst üste oturmuyorlar. Maalesef kayıt sürecinin en en çok vakit alan kısmı ama sağlam, net vuruşlar gelmesini sağlayan çok önemli adımı edit kısmı. İşin hamallık kısmı burası işin doğrusu ama mecburi. Yani kayıtı bir seferde alayım hiç editlemeyeyim diye bir durum yok, maalesef yok.
Bazı DAW’larda MIDI kaydederken otomatik quantize ederek kaydetmek gibi ayarlar var diye hatırlıyorum, örneğin Logic’de var yanlış hatırlamıyorsam. Böyle bir şey işinizi çok kolaylaştırabilir.
Bahsettiğiniz gibi bir durum varsa, DAW uygulamanız kaydettiken sonra bir şekilde o kaydı biraz geri çekiyorsa, siz de tüm o kayıt ettiğiniz bölümü azıcık ileri iterek gride oturtabiliyor olmanız gerekir.
Şöyle örnek verelim; eğer bu bahsettiğiniz geriye doğru gecikmeye sebep olan bir durum varsa: örneğin bir pena vuruşu, 1/4 ölçü geride kalmış ise, mantıken tüm kayıt aynı gecikmeden etkileneceği için siz tüm bölümü 1/4 ölçü ileri iterseniz hepsi gride oturması gerekir. Yani ilk vuruşu gride oturttuğunuzda hepsinin oturuyor olması gerekir.
Ancak benim tahminim, bu testi yaptığınızda muhtemelen sonraki vuruşlarınızdan bir kısmı da gridden sonra gelecek çünkü hepsi böyle bir gecikmeden etkilenmeden ziyade, benim hissettiğim bu durumun sebebinin standart insan çalımının salınımı olması.
Mesela bu koyduğunuz ses dalgalarında ses dalgaları biraz geriden geliyor doğru ama hepsi aynı derecede geriden gelmiyor. Bazıları tam gride oturmuş, bazıları çok geriden, bazıları biraz daha az geriden geliyor. Hatta en alt kanalda gridden ileri gelen bir iki vuruş da var.
Burada size önerebileceğim pratik edit ve quantize yöntemlerini öğrenip bunlarda hızlanmaya çalışmanız olabilir. Ben de böyle yapıyorum, mecbur edit, sürekli edit 🙂