Müzik Üniversitesi Forumları

Gitar ve müzikle ilgili sorularınıza yanıt alın, sizin gibi müzisyenlerle bağlantı kurun.

  • Deniz Sayman

    Administrator
    Kasım 13, 2019 at 10:36 am
    Puan 4,671 Puan
    Başarılar:
    Ogretmen

    Selamlar.

    Kayıtı dinledim ama kayıttan sizin hissettiğiniz bir gecikmeyi dinlerken hissetmek çok zor. Çünkü latency genelde çalarken müzisyeni rahatsız eden bir durum. Yani latency problemi siz çalarken, çaldığınızı geç duyuyorsanız, sizin çalımınızı zorlaştırıyorsa var demektir. Benim anladığım böyle bir durumdan ziyade kayıtta tam oturmaması sizi rahatsız ediyor.

    Şimdi şöyle bir durum var, siz ne kadar dikkat ederseniz edin hiç bir zaman gride tam olarak oturmayacak, bu kadar fark her zaman olacak ve her zaman her kanalı quantize etmeniz gerekecektir. Yani bunun kaçış yolu yok, çalarken %100 performans kimseden çıkmıyor. Tüm aranjörler bu şekilde çalışır.

    Fakat özellikle klavyeciler her zaman her enstrumanı quantize etmeyi sevmezler. O salınım gerçekçi hissiyatı verir. Özellikle yaylılarda. Siz herşeyi tam olarak quantize ederseniz yine robotik gelmeye başlayacaktır çünkü hiç bir insan %100 quantize çalmaz, çalamaz.

    Tabii ki bazı aranjörler, özellikle elektronik müzik yapanlar tamamen quantize etmeyi seçebiliyor. Bu bir tercih meselesi. O robotik hissiyatı tercih ediyorlar yani.

    Cubase de bunun kolay yöntemi kaçlık nota çalıyorsanız ona göre quantize değerini ayarlayıp, tüm MIDI yi seçip “Q” tuşuna basmak. Aslında alıştıktan sonra 1-2 saniye sürecektir en fazla, çok kafayı kurcalayacak kadar bir uğraştırmaya sebep olmamalı. Arada farklı nota değerleri varsa, 3lemeler vs. varsa ona göre quantize değerini değiştirebilirsiniz veya hızlıca uymayan notaları elle düzeltebilirsiniz